Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych poradit s jedním příkladem.
K síti je připojeno 14 nových a 6 starších počítačů. Pravděpodobnost bezchybného provozu u nových počítačů je 0.9, u starších 0.8. Jaká je pravděpodobnost, že:
a) student bude pracovat bez poruchy
b) tento student pracuje u nového počítače?
To za a) to mi vyšlo bez problémů ale nevím jak mám spočítat to za b)?
Výsledky:
a) 0,87
b) 0,724
K tomu druhýmu výsledku nevím jak se dopracovat.
Předem díky za pomoc.
Tak jev A bude, že student pracuje u nového počítače a jev B si myslím, že se vychází nějak z té otázky a) ten konkrétní student, v a) se vypočítá - student bude pracovat bez poruchy a v b) se ptají, že tento student pracuje u nového počítače tak si myslím, že se to týká toho nějak ale nejsem si vůbec jistý.

Zkusím přeformulovat tu otázku b) ze zadání.
Student si sedl k počítači a zjistil, že počítač pracuje bez poruchy. Jaká je pravděpodobnost, že si sedl k novému počítači.
Co tam je ten předmět otázky (A) a co je ten náš předpoklad (B)?
---
Zrovna v tomto případě je ta aplikace podmíněné pravděpobnosti trochu neintuitivní, ale pohledem zpět to snad už bude jasné.
Máme 14 nových počítačů celkem jich je 20 takže to bude :
teď mě to takhle napadlo ale nejsem si jistý ale ten výsledek tak vychází. Takže jev B je to co jsem ci spočítal v tom za a) a jev A jsou ty nové počítače a vynásobím to pravděpodobností bezporuchového provozu ale pořád si nejsem jistý jak přesně ty jevy nazvat. Možná, že to ani takhle nemá být.

Jako vyjde vám to, ale nevypadá to, že zcela chápete ten princip. Asi vás nakopnu trochu více, nebudem se kolem toho tolik motat.
Jaká je pravděpodobnost, že sedím u nového počítače (A) za předpokladu, že ten počítač funguje (B).
Přepsáno matematicky P(A|B), podle vzorce rozložím jako
P(B) známe z a), ale co přesně je to
?

Ano, je to když nastanou oba najednou.
A oba jevy nastanou, když si sednu k novému počítači, který bude fungovat. A to spočítám jak? Těch nových je 14 z 20, takže 14/20 je pravděpodobnost, že si sednu k novému (předpokládám tu jisté věci) a dál mám 90% šanci, že bude fungovat normálně, takže čitatel bude 0.9*(14/20).
Asi by se to mělo správněji počítat opět přes podmíněnou pravděpodobnost, ale tam už asi zabíhat nemusíme.
---
Pokud by vás to zajímalo, tak podobně jako jsme si vyjádřili P(A|B), můžeme si vyjádřit P(B|A) = P(AaB)/P(A), z toho plyne P(AaB) = P(A) P(B|A), tj. pravá strana té rovnice je náš nový čitatel. Jmenovatel pak ještě upravíte pomocí úplné pravděpodobnosti. To už jste ale udělal.
Je to jeden z principů Bayesovy věty, kdy nepříznivou pravděpodobnost P(A|B), kterou neznáte, znáte ji ale obráceně, tj. P(B|A), umíte algebraicky upravit tak, abyste to mohl dopočítat.