Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Poprosila bych o vysvětlení postupu při výpočtu tohoto integrálu:
Vím, že výsledek má být:
ale nevím, proč. Můžete mi, někdo, prosím, objasnit tento postup?

↑ Alexandra44441: Tak to budu muset zadat slovně, nejde mi Tex.
Takže ten integrál je: y.y´dx
a to řešení je: (1/2)*y^2+(1/2)*C_1
Jenom bych potřebovala nějak stručně vysvětlit, jakou formou se to integruje. děkuji předem.
↑ jelena:↑ Alexandra44441:
Znám to jako vzorec, že:
Nevím, proč ty píšeš 

↑ jelena:Jojo, je to přesně tak. No, jedná se o mezivýpočet. Původně to byla diferenciální rovnice druhého řádu, a to konkrétně: 
a dle postupu, který mám k dispozici je dalším krokem vynásobení této rovnice
, kde dostáváme:
{(1/2)*y'^2}'=y*y'
a po integraci pak dostáváme:
(1/2)*y'^2 = integral y*y'
no a pak tam na pravé straně je výsledek ten, co jsem uvedla, ale nevím proč tomu tak je.

↑ Alexandra44441:Tak koukám, že prostě Tex dneska spolupracovat nebude, nevadí. Zadání té diferenciální rovnice tedy je:
y´´ = y
Ono jde ji vypočítat i jako lineární diferenciální rovnici, to mi vyšlo a je to v pořádku, ale tento způsob mě také zajímá, jenom nevím, jak se dopracovali k tomuto výsledku. Nebo spíše mezivýsledku, to ostatní už mi je jasné také.

↑ Alivendes:No protože to tak mám uvedeno v jedné diplomové práci. A proto mi to také není jasné.
Alexandra44441 napsal(a):
↑ Alexandra44441:Tak koukám, že prostě Tex dneska spolupracovat nebude.
Ona se totiz derivace v TeXu pise ' (na moji anglicke klvesnici pod uvozovkama, v rade kde je jkl; hned za strednikem).
↑ Alexandra44441:
substituce
,
to převede na 

↑ kaja.marik:Jenom pořád mi není jasné, odkud je tam tá 1/2C_1.
↑ Alexandra44441:
A co presne nevite? Nevite proc tam je nejaka konstanta, nebo proc je to prave 1/2 C_1?
Muze tam byt jakoliv konstanta, klidne C nebo treba tan(C_2), kde C_2 probiha interval od -pi/2 do pi/2
Proste autor vypoctu tam z nejakeho duvodu vlozil konstantu zapsanou ponekud obskurnim zpusobem a my se muzeme jenom dohadovat proc to udelal. Mozna se to vyplati v dalsim vypoctu, mozna jenom podviny smysl pro humor ...
V tomto pripade to bude asi proto, ze bude potrebovat vyraz nasobit dvema. Tak si tam nachystal konstantu, ktera se s tou dvojkou zkrati.
A proc tam je vubec nejaka konstanta? Protoze primitivni funkce neni dana jednoznacne.

↑ kaja.marik:Proč tam je tá konstanta
mi je jasné, ale nepochopila jsem to
. Ale tak možná to je jenom opravdu trik autora, přesto by mě zajímalo, k čemu, protože nikde dále jsem to moc nevyužila.

↑ kaja.marik:Dobře, takže z toho plyne, že pokud chci integrovat záležitost typu:
, čili
, tak jeho výsledek je tedy:
, je to tak?
↑ Alexandra44441:
Zdravím, používej, prosím, doporučení ohledně zápisu od ↑ kaja.marik: (děkuji). První zápis jsem opravila.
No pokud je y funkce promenne x a pokud carka znaci derivaci podle x tak ano, potom plati (pro jistotu vypisuji i argument funkce y)

↑ kaja.marik:Dobře, tak tedy moc děkuji.