Je to pravda že na y osi sú iba imaginárne čísla v zostrojovaní imaginárnych čísel v kartezianskej sústave?
Je to dufam zrozumiteľné. Body su čísla, nie jednotlivé suradnice čísel.
No, v podstatě se dá v rovině dvojice souřadnic nahradit jedním komplexním číslem. Navíc, napíšeš-li si komplexní číslo v goniometrickém tvaru, tak je tam hezky některé geometrické vlastnosti a lze snadno popsat některé geometrické transformace (např. pootočení kolem počátku o 90 stupňů je stejné jako vynásobit komplexní číslo číslem i. Naproti tomu v tradičních souřadnicích násobíš vektor maticí, což zase tak atraktivní není. Problém ale je, že komplexní čísla nelze zobecnit do 3 dimenzí, zatímco vektory (potažmo matice) ano.
↑ miso16211:
Ahoj,
pisal si: Body su čísla, nie jednotlivé suradnice čísel.
Mozes vysvetlit, co tato veta znamena pre teba?
↑ Anonymystik:
Ahoj.
Pouze informativní poznámka: máš pravdu, že "komplexní čísla nelze zobecnit do 3 dimenzí" , ale lze je "zobecnit do 4 dimenzí" .
Taková čtyřdimensiální čísla se nazývají kvaterniony.
↑ Rumburak:,
Pozdravujem
A tato kniha je dokonala na temu cisla
H.-D. Ebbinghaus et al., Numbers, Springer
↑ Rumburak: Ahoj. Je to tak, problém je v tom, že kvarteniony už nemají tak hezké vlastnosti jako komplexní čísla (např. kvarteniony nejsou komutativní), tudíž nevím, jestli se dají použít pro řešení geometrických problémů.
↑ Anonymystik:
Kvaterniony jsem sice příliš důkladně nestudoval, ale mám za to, že součin dvou kvaternionů s nulovými reálnými částmi odpovídá vektorovému součinu,
pokud i ve výsledku škrtneme reálnou část. (Doufám, že mne někdo opraví, pokud se snad pletu - nemám teď už čas to testovat).