Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2012 21:56

Jirda
Místo: Karviná
Reputace:   

Podgrupa grupy permutací generována množinou

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jak přistupovat k situacím, kdy mám ze zadané množiny permutací najít podgrupu nějaké Sn.

Odbočka:
Když si třeba vemu grupu zbytkových tříd (Z120,+) a mám třeba množinu ([6], [10]) (dolní index 120 vynechávám),
tak jelikož tato čísla nejsou nesoudělná, tak generátorem podgrupy v Z60 bude prvek [2].

Ale existuje něco takového i u permutací? Resp. dá se tam podchytit podobná vlastnost, jako je nesoudělnost v Zn?

Napadlo mě si permutace, které bych dostal v množině, přepsat na součin nezávislých cyklů a pak každý takový cyklus bude jedním z generátorů podgrupy, ale nejsem si jist korektností.

Pak mě napadá, jaký by byl počet prvků takové podgrupy, kdyby to platilo. Byl by to součet řádů jednotlivých generátorů s tím, že bych musel odečíst hodnotu k-1, kde k je počet generátorů, abych se zbavil duplicitních identit, protože každý generátor vygeneruje i identitu?

Díky moc za odpověď.

Matematika je jednoduchá, záleží pouze na úhlu pohledu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Jirda)

#2 31. 03. 2012 07:31 — Editoval jardofpr (31. 03. 2012 07:36)

jardofpr
Reputace:   88 

Re: Podgrupa grupy permutací generována množinou

ahoj ↑ Jirda:

mám obavy že to fungovať nebude, povedzme že dostaneš množinu $M=\{\phi_{1}:=(123)(4)\dots(n)\,,\,\phi_{2}:=(12)(3)(4)\dots (n)\}$

podľa tvojho postupu cyklus $(123)$ vygeneruje trojprvkovú podgrupu $S_{n}$ pre ľubovoľné $n \in \mathbb{N}$, nejakú $(G_{1}\,,\,\circ )$  kde $G_{1}=\{\phi_{1}\,,\,\phi_{1}\circ \phi_{1}\,,\,\mathrm{id}\}$
$(12)$ zasa $(G_{2},\circ )$  kde  $G_{2}=\{\phi_{2}\,,\,\mathrm{id}\}$

ale $H=(G_{1}\cup G_{2}\backslash\{id\}, \circ)$ nie je grupa

#3 01. 04. 2012 13:14

vanok
Reputace:   742 

Re: Podgrupa grupy permutací generována množinou

Ahoj ↑ Jirda:,

Len mala poznamka, na doplnenie kolegovej ↑ jardofpr:

Co sa tyka aritmetiky v okruhu $Z_n$ ( za urcitych podmienok) sa da generalizovat na ine situacie ... ale tie nie su vseobecne splnene v $S_n$

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí