Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak přistupovat k situacím, kdy mám ze zadané množiny permutací najít podgrupu nějaké Sn.
Odbočka:
Když si třeba vemu grupu zbytkových tříd (Z120,+) a mám třeba množinu ([6], [10]) (dolní index 120 vynechávám),
tak jelikož tato čísla nejsou nesoudělná, tak generátorem podgrupy v Z60 bude prvek [2].
Ale existuje něco takového i u permutací? Resp. dá se tam podchytit podobná vlastnost, jako je nesoudělnost v Zn?
Napadlo mě si permutace, které bych dostal v množině, přepsat na součin nezávislých cyklů a pak každý takový cyklus bude jedním z generátorů podgrupy, ale nejsem si jist korektností.
Pak mě napadá, jaký by byl počet prvků takové podgrupy, kdyby to platilo. Byl by to součet řádů jednotlivých generátorů s tím, že bych musel odečíst hodnotu k-1, kde k je počet generátorů, abych se zbavil duplicitních identit, protože každý generátor vygeneruje i identitu?
Díky moc za odpověď.
Ahoj ↑ Jirda:,
Len mala poznamka, na doplnenie kolegovej ↑ jardofpr:
Co sa tyka aritmetiky v okruhu
( za urcitych podmienok) sa da generalizovat na ine situacie ... ale tie nie su vseobecne splnene v 
Stránky: 1