Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑ Lucky11:
Je daná , potom
↑ Lucky11:
Myslíš deriváciu
?
↑ Lucky11:
Ešte malá poznámka: Je dôležité v akom sú premenné poradí, napríklad derivácia
znamená, že funkciu najprv derivuješ podľa x potom podľa y a potom ešte dvakrát podľa x.
↑ Alegory:
A o aký výraz sa jedná?
Omlouvám se jsem tu poprvé, tak to zkusím ještě jednou...
http://www.sitmo.com/gg/latex/latex2png … ac%7BR%5E2(m_1(g-%5Cfrac%7B2h%7D%7Bt%5E2_1%20%7D)-m_2(g-%5Cfrac%7B2h%7D%7Bt%5E2_2%20%7D))%20%7D%7B2h(%5Cfrac%7B1%7D%7Bt%5E2_1%20%7D-%5Cfrac%7B1%7D%7Bt%5E2_2%20%7D)%7D
↑ lukaszh:
Bohužel mi to nejde...
Mohu ho ale zaslat na e-mail....
Nerozumím si s touhle technikou :-(
↑ lukaszh:
V mnoha praktických případech ale na pořadí nezáleží (Schwarzova věta).
Nejaky moment setrvacnosti?
↑ lukaszh:
Je to Výpočet momentu setvačnosti z pohybové rovnice... A parciální derivace potřebuji k určení nejistot.... Bohužel v matematice jsme teprve začali s parciálními derivacemi...:-(((
↑ lukaszh:
Byl jsi navržen a zvolen :-)
Hodne zdaru :-)
↑ kaja.marik:
jj výpočet momentu setrvačnosti z pohybové rovnice... A parciální derivaci potřebuji k výpočtu nejistot měření, ale bohužel nás parciální derivování učí teprve teď :-(((
Úpravami som dostal takýto "škaredý" zlomok:
Mám taký pocit, že tie derivácie budú vyzera? dos? divoko :-)
Podľa t_1:
Zavediem substitúciu pre uľahčenie
pokračujem...
No a pokračova? nebudem pretože počítač je rýchlejší :-)))
Jen šílenec by to počítal jinak než pomocí počítače. Dal jsem to do Mathematicy a výsledky jsou takovéto
Pokud to ještě někdo počítá, tak se třeba shodneme :-)
Me se derivovat nechce, mozna to ale puvodni tazatel muze spocitat v Maplu, Maxime, Matlabu, .....
A pokud budeme pocitat rucne, tak si vsimneme, ze funkce je jistym zpusobem symetricka: J(m_1,m_2,t_1,t_2,h)=J(m_2,m_1,t_2,t_1,h)
Prehazenim indexu se funkce nezmeni. Az zderivujeme (resp. nekdo zderivuje) podle t_1, staci prohazet indexy a budeme mit derivaci podle t_2.
Takze staci pocitat jenom dve derivace, misto tri.
↑ lukaszh:
Já vím...:-(
Bohužel jsem na blbé škole kde nám nepomůžou:-((
Stránky: 1 2