Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2012 18:25

darkmagic
Reputace:   

Opice v pralese

Zdravím,
mám příkald z fyziky a je mi na něm divná jedna věc: jak to, že se ve výsledku neobjevuje počáteční rychlost střely? Přece když bude opice dostatečně daleko (dejme tomu několik set metrů) a střela nebude nekonečně rychlá, tak opice uletí určitě dráhu tak velkou, aby se ve výsledku projevila. Mně uvedený výsledek sedí v případě, že by střela nekonečně rychlá byla. Výsledek je údajně $\alpha =\text{arctan}\frac{h}{d}$.
Děkuji za Vaše názory.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-04/97322_opice.png

• (téma jako vyřešené označil(a) darkmagic)

#2 01. 04. 2012 20:01

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Opice v pralese

Ahoj,
co na to tak porychlu koukám, tak pokud při výpočtu uvážíš, že $t \to 0$, pak skutečně vyjde ten vztah: $\alpha =\text{arctan}\frac{h}{d}$. Ale tímto "zjednodušením" právě vypadne ten člen propadu té opice, takže bychom odbourali smysl příkladu :-)

Jinak mě teda vychází docela šílenosti, třeba se někdo ozve..

#3 01. 04. 2012 20:16

darkmagic
Reputace:   

↑ smatel:
Sdílím s tebou stejný názor, přijde mi to nějaké divné.. i tak díky za tvoji reakci a uvidíme, co kdo řekne dál.

#4 01. 04. 2012 20:20 — Editoval FliegenderZirkus (01. 04. 2012 20:24)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ darkmagic:

Pokud umíš anglicky, tak se podívej na tohle video (čas 35:30). Lépe to vysvětlit neumím, ale alespoň shrnu, že na střelu a opici působí stejné svislé zrychlení g a že ve vodorovném směru ani jeden z pohybů zrychlen není. Případ s puškou příliš zajímavý není, protože rychlost padání opece bude v porovnání s rychlostí kulky zanedbatelná. Názornější je uvažovat házení míče nebo tak něco.

#5 01. 04. 2012 20:50

darkmagic
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
Ahoj, ta přednáška je naprosto parádní. Díky moc

Zápatí