Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2012 18:25

darkmagic
Reputace:   

Opice v pralese

Zdravím,
mám příkald z fyziky a je mi na něm divná jedna věc: jak to, že se ve výsledku neobjevuje počáteční rychlost střely? Přece když bude opice dostatečně daleko (dejme tomu několik set metrů) a střela nebude nekonečně rychlá, tak opice uletí určitě dráhu tak velkou, aby se ve výsledku projevila. Mně uvedený výsledek sedí v případě, že by střela nekonečně rychlá byla. Výsledek je údajně $\alpha =\text{arctan}\frac{h}{d}$.
Děkuji za Vaše názory.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-04/97322_opice.png

• (téma jako vyřešené označil(a) darkmagic)

#2 01. 04. 2012 20:01

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Opice v pralese

Ahoj,
co na to tak porychlu koukám, tak pokud při výpočtu uvážíš, že $t \to 0$, pak skutečně vyjde ten vztah: $\alpha =\text{arctan}\frac{h}{d}$. Ale tímto "zjednodušením" právě vypadne ten člen propadu té opice, takže bychom odbourali smysl příkladu :-)

Jinak mě teda vychází docela šílenosti, třeba se někdo ozve..

#3 01. 04. 2012 20:16

darkmagic
Reputace:   

↑ smatel:
Sdílím s tebou stejný názor, přijde mi to nějaké divné.. i tak díky za tvoji reakci a uvidíme, co kdo řekne dál.

#4 01. 04. 2012 20:20 — Editoval FliegenderZirkus (01. 04. 2012 20:24)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ darkmagic:

Pokud umíš anglicky, tak se podívej na tohle video (čas 35:30). Lépe to vysvětlit neumím, ale alespoň shrnu, že na střelu a opici působí stejné svislé zrychlení g a že ve vodorovném směru ani jeden z pohybů zrychlen není. Případ s puškou příliš zajímavý není, protože rychlost padání opece bude v porovnání s rychlostí kulky zanedbatelná. Názornější je uvažovat házení míče nebo tak něco.

#5 01. 04. 2012 20:50

darkmagic
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
Ahoj, ta přednáška je naprosto parádní. Díky moc

Zápatí