Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám příkald z fyziky a je mi na něm divná jedna věc: jak to, že se ve výsledku neobjevuje počáteční rychlost střely? Přece když bude opice dostatečně daleko (dejme tomu několik set metrů) a střela nebude nekonečně rychlá, tak opice uletí určitě dráhu tak velkou, aby se ve výsledku projevila. Mně uvedený výsledek sedí v případě, že by střela nekonečně rychlá byla. Výsledek je údajně .
Děkuji za Vaše názory.
Ahoj,
co na to tak porychlu koukám, tak pokud při výpočtu uvážíš, že , pak skutečně vyjde ten vztah:
. Ale tímto "zjednodušením" právě vypadne ten člen propadu té opice, takže bychom odbourali smysl příkladu :-)
Jinak mě teda vychází docela šílenosti, třeba se někdo ozve..
↑ darkmagic:
Pokud umíš anglicky, tak se podívej na tohle video (čas 35:30). Lépe to vysvětlit neumím, ale alespoň shrnu, že na střelu a opici působí stejné svislé zrychlení g a že ve vodorovném směru ani jeden z pohybů zrychlen není. Případ s puškou příliš zajímavý není, protože rychlost padání opece bude v porovnání s rychlostí kulky zanedbatelná. Názornější je uvažovat házení míče nebo tak něco.