Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jelikož v zadání se vyskytuje log, jeho argument x musí být kladný (řešíme tedy na intervalu (0, +oo)
rovnici převedu na anulovaný tvar:

a zároven 
a zároven 
a zároven 
tento výsledek vyhovuje podmínkam ovšem trochu nehezky výsledek.
Pokud je to zadání z Janečka ( 2.4. a), tak na právé straně je "4", což mění situaci a výsledek je hezčí: x=10
- to už dle vzoru mužeš počítat sam(a). OK?
![kopírovat do textarea $\log \frac{1}{x} + \log \sqrt[3]{x}=3\log \sqrt{x^3 }+\log 2x$](/mathtex/83/83250d7bd8d27bf88c2239e10b874cef.gif)
trochu upravim odmocniny, mocniny a používám pravidla počítání s logaritmy:

Co s tim dál, už, mýslim, bude jasne...
Jiná možnost počátečních úprav:![kopírovat do textarea $\log \frac{1}{x} + \log \sqrt[3]{x}=\log (\sqrt{x^3 })^3+\log 2x$](/mathtex/26/26462e8533cb5745f640582fed578b34.gif)
![kopírovat do textarea $\log (\frac{1}{x}\cdot{ \sqrt[3]{x}})=\log((\sqrt{x^3 })^3\cdot {2x})$](/mathtex/79/798ec24a404cb05f11c21879970f7b18.gif)
Pozor na definiční obory a podmínky pro každou úpravu.
OK?
Ano děkuji té 1) rozumím. Zkusil jsem to vyřešit i pomocí substituce a vyšlo mi to. Ale nevím jak pokračovat s dvojkou po první verzi úpravy ( ta druhá verze se mi zdá krkolomnější). Mohla by jste mi prosím poradit? Díky moc.
Mimochodem ten první příklad není z Janečka ale ze Sbírky úloh z matematiky pro SOŠ a pro studijní obory SOU od Prometheuse.
Majkys napsal(a):
Mimochodem ten první příklad není z Janečka ale ze Sbírky úloh z matematiky pro SOŠ a pro studijní obory SOU od Prometheuse.
Ze zelene knihy? Nebo z bílé v měkkých deskách :-) obě mi zas někdo odnesl :-) A v zadání je 5 na právé straně? hmm...
K druhému příkladu doplním, ale, prosím překontrolovat, zda nedělám chybu (ten výsledek je velmi neestetický :-(:

↑ Majkys:
Tak pak můj výpočet je OK :-) kalkulačka spočítala, že 2 na (-6/37) je skutečně takové číslo, jak uvádiš (už jsem viděla hezčí :-).
Je všechno srozumitelne?
↑ krocansk: Protoze mame delat zkousku, tak mozna bychom ani nemuseli tak moc trvat na hledani podminek, za kterych je rovnice resitelna... Ale kdyztak si podminky dopln:
: zavedme substituci
, coz dava
, tedy
, tedy
, tedy bud
, tedy
, nebo
, tedy
.
Zkouska:
, tedy plati. Dale
, tedy take plati.