Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
V černé skříňce je schovaný libovolný polynom s přirozenými koeficienty. Vy máte právo na 2 vstupy - 2 čísla, které do polynomu dosadíte a dostanete zpátky funkční hodnoty v těchto bodech.
Vaším úkolem je zjistit, jak tento polynom vypadá :-)
↑ Hanis:
Čo znamená určiť, ako ten polynóm vyzerá ?
Určiť všetky jeho koeficienty ?
Inak. Stále si neodpovedal, či je to možné :) Na jednoznačné určenie polynómu stupňa potrebujeme funkčných hodnôt.
↑ BakyX:
Ahoj,
Ano, máš určit jeho stupeň a koeficienty.
A ano, jsem přesvědčen o tom, že to lze provést, mi se to zatím vždycky povedlo.
A také souhlasím, že pro určení n-tého stupně je třeba obecně n-funkčních hodnot, ale v tomto případě jsou koeficienty přirozená čísla nebo 0. A taky si po prvním číslu můžeš vzít pauzu a zapřemýšlet, jaké číslo zkusíš potom.
↑ Hanis: Co takhle dosadit do polynomu dosadit nějaká ošklivá čísla - třeba pí. Ten polynom nepůjde nijak rozumně zjednodušit (pokud budeme požadovat, aby výstup byla naprosto přesná hodnota), takže koeficienty polynomu snadno odhalíme.
↑ Anonymystik:
Dobrá myšlenka, docela jsi mě obehrál :-D
Ale jde to i s dvěma přirozenými čísly.
↑ Hanis:
Edit: dávám do hidu:
↑ Anonymystik:
Mala poznamka:
Miesto , mozme vybrat hociake cislo ako basu, a ja by som vybral vo forme aby ta cierna skrinka pocitala za mna.