Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2012 14:41

Pav.Got.
Reputace:   

Konstrukce Trojúhelnika

Dobrý den,

chtěla by jsem Vás poprosit o pomoc při konstrukci trojúhelníka. Mám zadáno: úhel $\alpha $, $t_{a}$, $t_{b}$

Vůbec si s tím nevím rady
Děkuji

#2 05. 04. 2012 14:58 — Editoval Rumburak (05. 04. 2012 15:00)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Konstrukce Trojúhelnika

Ahoj.

Předpokládejme, že $BB' = t_{b}$. Na této úsečce umíme z hledaného trojúhelníka $ABC$ sestrojit jeho těžiště $T$  (ve 2/3 její délky od bodu $B$).
Obdobně známe velikost ús. $AT$ a přitom chceme, aby úsečka $BB'$ byla z bodu $A$ "viditelná" pod úhlem $\alpha$ - tato druhá podmínka je splněna
pro body kterési kružnice (hesla pro případné další hledání: úhel obvodový, úhel středový).

#3 05. 04. 2012 15:02

Pav.Got.
Reputace:   

↑ Rumburak:

Ahoj, děkuji, ale nejsem z toho moc moudra .. nemohl by jsi mi spise napsat popis konstrukce ? Byla by jsem ti za to moc vděčná

#4 05. 04. 2012 15:05 Příspěvek uživatele Hanis byl skryt uživatelem Hanis. Důvod: přehlídnul jsem důležitý detail

#5 05. 04. 2012 15:39 — Editoval Rumburak (05. 04. 2012 16:02)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Pav.Got.:

Předpokládám, že není problém sestrojit ús. $BB'$ délky $t_{b}$ .
Jistě nebude problém rozdělit ús. $BB'$ na úseky  $BT$, $TB'$  v poměru 2:1 (proč právě takto ?).
Jistě nebude problém sestrojit kružnici $k_1$  se středem v bodě $T$ a poloměrem $\frac{2}{3}\, t_{a}$, na níž bude ležet bod  $A$ (proč takto?)

Uplatnit podmínku na úhel je poněkud obtížnější, i když ne o mnoho. Využívá se při tom  věta o středovém a obvodovém úhlu kružnice .

Budeme potřebovat vhodně zvolený pomocný bod $S$ a kružnici $k_2$ se středem v tomto bodě tak, aby byla kružnicí opsanou trojúhelníku $ABB'$
(jejím průsečíkem s $k_1$ pak bude bod $A$ a po jeho nalezení už snedno sestrojíme zbývající bod $C$.) 
Trojúhelník $BB'S$ bude rovnoramenný se základnou $BB'$, velikost jeho úhlů odvodíme z velikosti úhlu $\alpha $ podle výše uvedené věty.

Rychlejší by bylo to sestrojit, než to popisovat ...

#6 05. 04. 2012 15:41 — Editoval FlyingMonkey (05. 04. 2012 15:43)

FlyingMonkey
Reputace:   

↑ Pav.Got.:

Ahoj,

Rumburak ti všechno určitě vysvětlí, takže do toho nebudu vstupovat, jenom abys viděla, jak ta konstrukce vypadá Jak na to...
Příklad 4 ;)  Máš tam i konstrukční předpis ^^

Měj se

Odkaz

Zápatí