Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám reverát na AG přímku a vypočítat celkem 18 příkladů. S těmito si nevím rady, byla bych ráda, kdybysme mi kdokoliv jakkoliv pomohli :)
1) Napište parametrickou rovnici přímky, která prochází body P
, Q
a určete její průsečík s přímkou, která obsahuje body R
, S
.
2) Určete parametrickou rovnici přímky procházející bodem A rovnoběžně s přímkou BC, jeli A
, B
, C
.
3) Jsou dány body A
, B
, C
. Napište souřadnice těžiště T trojúhelníku ABC.
4) Která přímka prochází průsečíkem přímek o rovnicích x-y-3=0, 2x+3y-11=0, která je současjě kolmá k přímce, jejíž rovnice je 2x+3y+7=0.
5) Napište směrnicovou rovnici přímky, která prochází bodem A
a s kladnou poloosou X svírá úhel 60°.
Mockrát děkuji za radu!!! :)

↑ miluska535:
1) a co jsi vypočítala? musíš určit směrový vektor a pak potřebuješ jeden bod. to samé u druhé přímky. průsečík najdeš tak, že vytvoříš s parametrických rovnic sooustavu dvou rovnic o dvou neznámých, kterou vyřešíš. stačí jen jedna neznámá a dosadíš zpět do parvyjadření
jinak jeden příklad jeden odkaz

↑ miluska535:
2) podobně
3) T=(A+B+C)/3 pro jednotlivé souřadnice zvlášť
a jak vytvořím z parametrických rovnic sooustavu dvou rovnic o dvou neznámých?

↑ miluska535:
5)
Rovnice hledané přímky bude:
kde k je směrnice což je tangens úhlu, který svírá přímka s osou x
Rovnice bude:
q dopočítáme dosazením souřadnicc bodu A=(2,0)
Hledaná přímka ve směrnicovém tvaru:
4)
1) Určíš průsečík přímek - řešíš soustavu:
2) Kolmice k přímce
bude mít tvar:
c dopočteš dosazením souřadnic průsečíku z bodu 1)
Mělo by ti vyjít:
↑ Cheop:
Zdravím a děkuji za podrobná řešení :-)
kolegyňka Miluška je nová, kolega ↑ marnes: Milušce vysvětlil, že jedno téma = jeden dotaz. Přesto Miluška podle pravidel nepokračovala. A ani nemá důvod, protože pravidla nejsou podporována od aktivních účastníků.
Důvod nepodporování? Děkuji.

↑ jelena:
Zdravím
Já to beru tak, že pokud se kolegyňka Miluška neozvala a nesjednala nápravu
ve svých tématech, potom sem dám řešení aby byly úlohy vyřešeny a téma
mohlo být označeno za vyřešené
↑ Cheop:
děkuji :-) Téma, porušující pravidla, nemá být vyřešeno, ale nahlášeno Moderátorům pomocí čudlíku. Kolega Marnes postupoval vhodně - na pravidla upozornil a poskytl doporučení k řešení.
Miluška se ozvala - viz příspěvek ↑ miluska535: a také založila další téma, které jsem zamkla.
Tak ještě jednou prosím o podporu pravidel a doporučení pro odpověď. Debatě o novele pravidel se nebraním. Děkuji