Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 04. 2012 12:05

Worhin
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

Fyzika - Vypočtení gravitační síly

Dobrý den.

Chyběl jsem nějakou dobu ve škole a nyní se potřebuji doučit jak vypočítat gravitační sílu tělesa. Nikdo z ročníku mi to nechce vysvětlit. Prosím pomoc!

(chodím do 7. třídy ZŠ, prosím nějaké pro mě snadné vysvětlení)

Předem děkuji, Worhin

Per Aspera Ad Astra

#2 08. 04. 2012 12:20

marnes

Re: Fyzika - Vypočtení gravitační síly

↑ Worhin:
$F_{g}=m.g$

m je hmotnost tělesa
g je konstanta $10 \frac{N}{kg}$

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 08. 04. 2012 12:44

Worhin
Zelenáč
Reputace:   

Díky, ale nechápu co je ta konstanta

Per Aspera Ad Astra

#4 08. 04. 2012 12:47 — Editoval marnes (08. 04. 2012 13:12)

marnes

↑ Worhin:
To je pro ZŠ gravitační konstanta ( pro SŠ tíhová konstanta ) a ta říká, jakou silou působí planeta země na těleso o hmotnosti 1000 g. A ty nemáš učebnici? Já jen že všechno je tam napsané?

#5 08. 04. 2012 13:09

Worhin
Zelenáč
Reputace:   

Takže je to jen hmotnost krát 10? Mno učebnice je ve škole a z toho textu, co v ní je jsem to nepochopil

Per Aspera Ad Astra

#6 09. 04. 2012 22:40

zozinka88
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj↑ Worhin:

Ahoj,
na základní škole Ti stačí když budeš vědět, že kolem každého tělesa je určité gravitační pole, kde na každé těleso působí gravitační síla.
Tato síla je vždycky přitažlivá a její velikost závisí na hmotnosti těles. Vy zatím budete řešit jenom situace, kdy je nějaké těleso přitahováno k Zemi a jakou silou. K těmto výpočtům slouží právě vzorec $F_{g}=m\cdot g   [N]$, kde m je hmotnost tělesa, g je gravitační zrychlení a jednotkami výsledné síly jsou Newtony (N).

Gravitační zrychlení je na různých místech naší Zeměkoule různé, proto se obecně uvádí hodnota $9,81 \frac{N}{kg} \doteq 10\frac{N}{kg}$. Ve skutečnosti Ti napoví, jak rychle to těleso bude padat a s jakou silou na zem dopadne. Pro představu: Když si potěžkáš třeba jablko je lehoučké, ale kdyby ho na Tebe kamarád hodil z koruny stromu, bude to docela bolet, protože bude k Zemi přitahováno 10krát větší silou než je jeho samotná hmotnost, což už bude daleko větší síla... A čím větší je samotná hmotnost tím větší bude i síla, se kterou bude k Zemi přitahováno těleso.

J.

#7 10. 04. 2012 17:54

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

Tolik blábolů pohromadě jsem již dlouho neviděl.

$g$ není konstanta!! Gravitační konstanta je naprosto něco jiného a dozvíš se o ní na střední škole.

$g$ je tíhové zrychlení a říká, o jakou hodnotu (o kolik metrů za sekundu) vzroste rychlost tělesa při volném pádu. Každou sekundou se tedy rychlost tělesa zvýší o 9, 81 m/s.
Tíhové zrychlení aní nemůže být konstantou, protože na každém místě povrchu Země má trochu jinou hodnotu. Nejmenší je na rovníku, největší na pólech. Souvisí to s rotací Země. Ty rozdíly jsou malé, proto se v příkladech používá hodnota 9,81 nebo 10.

Gravitační síla se vypočítá $F_g = mg$
Pokud vážím 80 kg, Země mě přitahuje silou $F_g = mg = 80 \cdot  9,81 N=784,8 N$

↑ zozinka88:
Takže v ruce na jablko působí jiná síla než když jablko padá k Zemi? Ne! Působí na něj pořád stejná gravitační síla. Hmotnost jablka se přeci nemění.

#8 10. 04. 2012 18:53

marnes

↑ Peta8:

Gravitační síla se vypočítá  $F_g = mg$

jen malá oprava $F_g $ je síla gravitační a vypočítá se $F_{g}=\chi \frac{m_{1}m_{2}}{r^{2}}$, kde
$\chi $ je gravitační konstanta.

$m.g=F_{G}$ je výpočet tíhové síly

#9 10. 04. 2012 19:30

Peta8
Fyzikář
Web

↑ marnes:

Máš jistě pravdu. Ale na úrovni základní školy operovat s termíny jako tíhová a gravitační síla je na škodu.
Ono i na gymnáziu je poměrně problém tuto látku podat tak, aby ji žáci pochopili. Souvisí totiž s odstředivou sílou a správným chápáním vztažných soustav, což je, alespoň pro mě, velký didaktický oříšek.

#10 10. 04. 2012 22:10

marnes

↑ Peta8:S tím souhlasím, jen jsem chtěl doplnit, když už jsi se rozepsal:-)

#11 12. 04. 2012 19:22

zozinka88
Zelenáč
Reputace:   

↑ Peta8:
Síla na něj působí stejná, ale jde o projev zrychlení .... Žák 7. třídy si zrychlení asi těžko představí bez nějakých efektů ... Proto to srovnání!

#12 12. 04. 2012 22:00

Peta8
Fyzikář
Web

↑ zozinka88:
Zrychlení je přeci taky pořád stejné.

Spíš o projev rychlosti v závislosti na čase. Se silou to sice trochu souvisí, ale napsala jsi to dost nešťastně.

Zápatí