Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Chyběl jsem nějakou dobu ve škole a nyní se potřebuji doučit jak vypočítat gravitační sílu tělesa. Nikdo z ročníku mi to nechce vysvětlit. Prosím pomoc!
(chodím do 7. třídy ZŠ, prosím nějaké pro mě snadné vysvětlení)
Předem děkuji, Worhin
Ahoj↑ Worhin:
Ahoj,
na základní škole Ti stačí když budeš vědět, že kolem každého tělesa je určité gravitační pole, kde na každé těleso působí gravitační síla.
Tato síla je vždycky přitažlivá a její velikost závisí na hmotnosti těles. Vy zatím budete řešit jenom situace, kdy je nějaké těleso přitahováno k Zemi a jakou silou. K těmto výpočtům slouží právě vzorec
, kde m je hmotnost tělesa, g je gravitační zrychlení a jednotkami výsledné síly jsou Newtony (N).
Gravitační zrychlení je na různých místech naší Zeměkoule různé, proto se obecně uvádí hodnota
. Ve skutečnosti Ti napoví, jak rychle to těleso bude padat a s jakou silou na zem dopadne. Pro představu: Když si potěžkáš třeba jablko je lehoučké, ale kdyby ho na Tebe kamarád hodil z koruny stromu, bude to docela bolet, protože bude k Zemi přitahováno 10krát větší silou než je jeho samotná hmotnost, což už bude daleko větší síla... A čím větší je samotná hmotnost tím větší bude i síla, se kterou bude k Zemi přitahováno těleso.
J.
Tolik blábolů pohromadě jsem již dlouho neviděl.
není konstanta!! Gravitační konstanta je naprosto něco jiného a dozvíš se o ní na střední škole.
je tíhové zrychlení a říká, o jakou hodnotu (o kolik metrů za sekundu) vzroste rychlost tělesa při volném pádu. Každou sekundou se tedy rychlost tělesa zvýší o 9, 81 m/s.
Tíhové zrychlení aní nemůže být konstantou, protože na každém místě povrchu Země má trochu jinou hodnotu. Nejmenší je na rovníku, největší na pólech. Souvisí to s rotací Země. Ty rozdíly jsou malé, proto se v příkladech používá hodnota 9,81 nebo 10.
Gravitační síla se vypočítá
Pokud vážím 80 kg, Země mě přitahuje silou
↑ zozinka88:
Takže v ruce na jablko působí jiná síla než když jablko padá k Zemi? Ne! Působí na něj pořád stejná gravitační síla. Hmotnost jablka se přeci nemění.
↑ marnes:
Máš jistě pravdu. Ale na úrovni základní školy operovat s termíny jako tíhová a gravitační síla je na škodu.
Ono i na gymnáziu je poměrně problém tuto látku podat tak, aby ji žáci pochopili. Souvisí totiž s odstředivou sílou a správným chápáním vztažných soustav, což je, alespoň pro mě, velký didaktický oříšek.
↑ zozinka88:
Zrychlení je přeci taky pořád stejné.
Spíš o projev rychlosti v závislosti na čase. Se silou to sice trochu souvisí, ale napsala jsi to dost nešťastně.