Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ lukaszh:jj, já totiž nevím, jak mám počítat limitu s tím sinem.. ostatní limity už tak nějak vypočítám :-)
Ja by som povedal, že neexistuje, pretože sú tam dve postupnosti:
Postupnos? b_n je určite ohraničená takto:
Je naviac periodická, a preto neexistuje limita. a_n konverguje síce k nule. No nechám to na ostatných. Pomôžte :-)
↑ lukaszh: bohužel nevím jak má vyjít :-(nemám výsledek.. můžeš mi ještě prosím vysvětlit, jaký postup na výpočet limit, když tam máš sin nebo cos?? mám tady totiž několik příkladu s gon. fce a nevím jak na ně :-(
↑ ditulka:
Neviem ti v tejto oblasti veľmi poradi?, keďže teraz som začal študova? matfyz, ale také základné poznatky:
Funkcie sin a cos sú ohraničené, t.j. obor hodnôt je interval <-1; 1>. Toto sa dá využi? napríklad pre postupnos?
. Táto nemá limitu pretože jej hodnoty neustále kolísajú v intervale <-1; 1>. To znamená, že takáto postupnos? je divergentná (pre laika: z grafu vidno, že čiara sa neustaľuje na jednu hodnotu). Podobne je to s kosinusom. Vzhľadom na súčin alebo podiel som ešte opatrný.
Nechám to na skúsenejších kolegov. Však Jelena, Pavel, Marian :-)
Je tam soucin dvou posloupnosti, jedna je ohranicena a druha jde k nule. Podle vety casto uvadene na prednaskach, je tato limita nula.
Moc lehký:

HOTOVO ;-)
Je to příklad na limitu součinu dvou funkcí, z nichž jedna je omezená a druhá má limitu 0. Stjeně tak by se řešila limita![kopírovat do textarea $ \lim_{n\rightarrow\infty}\left[\frac{n^3+n-\sqrt n}{\sqrt{n^7+n}+1}\,(sin^2(\frac{n\pi}{4})-\cos(\sqrt{n+2}-\sqrt[3]{n^7-n})+\sin^8(\ln n))\right] $](/mathtex/92/92f10237f682e1e3a29873d091b4c8cf.gif)