Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, právě tu řeším jednu slovní úlohu o pohybu, ale moc mi to nejde, tak vás prosím o pomoc.
Chodec a cyklista vyrazili ve stejnou dobu z místa A do patnáct km vzdáleného místa B. Chodec šel rychlostí 3 km/h, cyklista jel 15km/h. Jak daleko od místa A potká cyklista chodce při své zpáteční cestě, pokud se v místě B vůbec nezdržoval??
Já počítám takovéhle typy úloh přes tabulku. Cesty se budou porovnávat, že?
s= v . t
Ch x 3 3/x
C 15
Za x jsem dala dráhu chodce, to mi přišlo nejvhodnější, rychlost je jasná u obou. Když se zamyslím nad dráhou cyklisty, ten ujel 15 km do místa B, tam se otočil a jel ještě nazpátek -...a to bylo 15-x km?? takže dráha cyklista by byla 15 + (15-x) ?? Ale nevím, jak dosadit do rovnice.
↑ martuuliiinka:
Cyklista doorazí do B za hodinu. Za tu dobu ušel chodec 3 km, takže nyní jsou od sebe vzdáleni 12 km a přibližují se k sobě rychlostí 15+3=18 km/h.To znamená, že se potkají za
hodiny.
Za tu dobu ujde chodec
km. Takže chodec ušel celkem 5 km, a to je vzdálenost od A, v níž se potkají.

↑ martuuliiinka:
Dá se to počítat i takto:
Dohromady ujede cyklista a chodec ujde vzdálenost 2*15 = 30 km
Poměr jejich rychlostí je 3:15 = 1:5 (je to tedy i poměr ujetých vzdáleností - vyrazili současně)
Chodec ujde 
Znovu se tedy potkají 5 km od A

↑ Cheop:
Sice už jsem to vyřešila sama, ale díky moc za vaše řešení.