Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi někdo poradit jak docilit požadovaných vysledků:
Zadání s žešením:
Můj postup:
ze zadanych bodu jsem určil danou přimku, vyřešil jsem jednotlive parciální derivace a položil je rovny nule, ale při řešení soustavy dostanu nesmysl. Kde dělám chybu?
Čau,
myslím si, že při hledání vázaných extrémů nemusíš vůbec parciální derivace počítat..
Stačí najít tu vázanou podmínku: rovnice -2x+3y=0, z ní si vyjádřit jednu neznámopu, toto vyjádření dosadit do zadaného předpisu fce dvou proměnných.
Tím se fce 2 proměnných zredukuje na 1 proměnnou a určíš extrémy této fce.
Tady jsem ale došel jenom na bod [0,0], ten druhý bod, co je ve výsledcích, nevím jak najít.
Zdravím,
bod S1 z výsledku ani do zadané přímky nepatří (je tak?). Podle kolegy ↑ mal84: (dosazováním do f(x, y) podmínky y=3x/2) jsem došla také na x=0 a na další dva výsledky pro x. Je to tak? Děkuji.
Ano je to pravda, bod S1 ani na té přímce neleží, takže v těch výsledcích bude nějaká krpa.
A na jaká další x jsi přišla?
Já jsem se dostal k rovnici x *(2/3+(32/9)* x^2)=0, odkud je jasné, že závorka se nikdy nule rovnat nemůže (pokud budeme řešit v 
Ale je možný, že jsem někde nasekal nějakou chybu.
↑ mal84:
děkuji, dosazovala jsem špatně (a už se mi nechce kontrolovat - nevadí?). V každém případě je zde neshoda s výsledkem, pro procvičení kolega si může odvodit možné zadání bodu B (z bodu S1) a upozornit autora zadání.
Děkuji za opravu.