Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s těmito úlohami? Díky moc.
1) Jestliže klesne tlak vzduchu na 40% hodnoty tlaku na hladině moře, nemá již člověk dostatečný příjem kyslíku z atmosféry. Určete přibližně tuto kritickou výšku.
2) Intenzita rentgenových paprsků se sníží při průchodu olověnou deskou o tloušťce 1mm o 5%. Jak silná musí být olověná deska, aby se jejich intenzita snížila na 60% původní intenzity?
↑ terezkaaaaa5:
Dobrý den,
u příkladu 2) zkuste použít vztah: 
kde:
;
;
a
je tloušťka desky v mm.

Díky oběma. Správný výsledek je 9,96mm, ale k němu se i přes tyto údaje nemohu propočítat. Díky za další pomoc.
↑ terezkaaaaa5:
Dobrý den,
naopak, výsledek druhého příkladu je správně, neboť:

↑ Takjo:
Díky moc, ale můžu prosím poprosit o vysvětlení toho posledního kroku? nechápu jak se z
stalo n=9,96
↑ terezkaaaaa5:
Dobrý den,

Obdobně lze řešit i první příklad.
Zde je ale třeba vědět, že "Vystoupáme-li o10 m výše, sníží se atmosférický tlak o 1 hPa".

↑ Takjo:
Díky moc. Ale jaký vzorec mám u 1. příkladu použít? Vím, že normální tlak je 1013hPa, při snížení na 40% to pak je nějakých 40,5kPa. Ale pak už nevím jak dál. Správný výsledek je přibližně 7200m.

↑ terezkaaaaa5:
Poraďte mi prosím :)

↑ Buránek:
A p0=101300Pa, pří snížení na 40% - 40,5kPa. Ale stejně nevím, jak dál, respekt. jak vyjádřím h.
↑ terezkaaaaa5:
Zapomněl jsem dodat, že h je v kilometrech...
= 40520 Pa
Po úpravě (vydělením rovnice
) dostanu: 
Exponenciální rovnici si zlogaritmuju na tvar:
po použi
tí věty o logaritmech:
a n si vyjádřím jako:

Doufám, že to je správně...;)