Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2012 20:38

_Mitsuki
Reputace:   

Geometrie

Ahoj,  mám tady další úlohu z přípravy na přijímačky: 
''Na pravítko, které má tvar hranolu s podstavou tvaru rovnostranného trojúhelníku o straně délky 3cm, se má vyrobit pouzdro tvaru válce. Jaký musí být nejmenší vnitřní průměr pouzdra? ''
Bude to asi vypadat jako trojúhelník v kružnici, ale jak vypočítat průměr? Napadlo mě,že musím asi vypočítat výšku trojúhelníku, ale to mi nedá ani ten poloměr.

#2 12. 04. 2012 20:44 — Editoval Miky4 (12. 04. 2012 20:47)

Miky4
Místo: Ostrava!!!
Reputace:   30 

Re: Geometrie

Zdravím, zkus se podívat na vzorce tady a tu, nebo konec konců i zde na fóru popřípadě i jinde a jinou řečí.

#3 12. 04. 2012 20:46

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Geometrie

Zdravím.
Označme rovnostranný trojuhelník, který je průřezem, trojúhelníkem ABC. Střed kružnice, která je řezem je S, poloměr je r.

Pak je trojúhelník ABS rovnoramenný, délky stran |AS| = |BS| jsou rovny poloměru r. Strana |AB| je rovna ze zadání 3 cm. Úhly v rovnostranném trojúhelníku jsou 60°, přímky AS a BS půlí úhel trojúhelníka. Zde již máš dostatek informací k výpotčtu poloměru, i průměru.

Zápatí