Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Čau. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit vytýkání? Něco málo jsem pochopil. Když mám třeba příklad 21x-49, tak najdu číslo, kterým mohu dělit obě čísla beze zbytku. V tomto případě je to číslo 7. Výsledek tedy bude 7(3x-7). Mám pravdu? Nechápu ale příklady jako je tento: 5x²-10x= 5x(x-2). Nemohl by být výsledek 5(x²-2x)? Vím, že se tam pak ty x nějak dělí, ale nechápu jak. Pak třeba nechápu, jak mám udělat příklad x²y³-x³y²= x²y²(y-x). Jsem teď dlouho nemocný a zatím byla matematika docela OK. Vždy jsem si učivo přečetl v učebnici. O vytýkání tam ale není nic.
Předem díky za pomoc.

↑ bender0088.cz:
U toho tvého příkladu:
- vytkneš 5 a dostaneš
z té závorky můžeš ještě vytknou x (je to stejné jako jsi před tím vytkl 5) tj:
U toho dalšího:
z obou výrazů můžeš před závorku vytknou výraz 
z prvního ti zůstane
a z druhého
a dostaneš

↑ bender0088.cz:
Ahoj. Jo, vytýkání, to je věc, taky mě to štvalo. S tímto 21x-49 = 7(3x-7) máš pravdu. Vytýkání je tom, abys před závorku toho dal co nejvíc a do závorky opravdu jen to potřebné. Vždy se snaž vytknout co nejvíc - hlavně co se týče mocnin a hleď na to, aby v závorkách nebyly mocniny a zbyla tam jen holá čísla nebo písmena.
S dělením obou čísel beze zbytku máš pravdu, přesně tak se to dělá.
psal si tohle: 5x²-10x= 5x(x-2). Nemohl by být výsledek 5(x²-2x)? Nemohl, protože jak jsem výše psala, do závorky většinou mocniny nepatří a chceme holá písmena, pokud to jde.
Asi jsem ti moc nepomohla, ale zkus si přečíst tohle http://www.matweb.cz/vytykani
My jsme totitž tohle sice ve škole probírali, ale tak, že jsme to cvičili na příkladech a definici jsme žádnou neslyšeli. Fakt věř mi, praxe je nejlepší.

↑ Cheop:
A tento příklad bude takto? p³q+pq³= pq(p²+q²)?

↑ bender0088.cz:
Ano, ten je správně, tady mocniny bohužel v závorce být musí.

A tyto přílady mám taky dobře?
3x²y³-6x³y⁴+12x⁴y⁵= 3x²y³(1-2xy+4x²y²)
18a³b²c⁴+15a²b³c⁵+21a⁴b⁴c⁴= 3a²b²c⁴(6a+5bc+7a²b²)

↑ bender0088.cz:
jojo, taky jsou dobře