Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Žádám pomoc. Dnes jsem již vyřešila velkou spoustu příkladů, ale se čtyřmi z nich si nevím rady, nebo alespoň z poloviny ne.
1) Těleso zavěšené na pružině kmitá harmonicky s frekvencí 1,6Hz. Hmotnost tělesa je 200g . Určete a) dobu, za kterou těleso vykoná 30 kmitů b) tuhost pružiny c) periodu kmitání, jestliže se tuhost pružiny při stejné hmotnosti tělesa zvětší na dvojnásobek. --- Zde mám a) vyšlo 18,75, jinak nemám, nevím co s delta l, nevím kde to vzít, když chci vypočítat tu tuhost.
2)Určete délku kyvadla, které kmitá s periodou 0,7s. Tohle bych potřebovala jen ověřit. Zde je vztah na periodu (T= 2
l/g a odtud pouze vyjádřím to l ...
3)Těleso kmitá harmonicky s amplitudou 2,0cm a jeho celková energie je 3,0 * 10 na -4 J. Určete výchylku, při níž na těleso působí síla o velikosti 2,25 * 10 na -2 N
4) Dvě kyvadla začala současně kývat. Za dobu, kdy první kyvadlo vykonalo 15 kmitů, druhé vykonalo 10 kmitů. V jakém poměru jsou délky kyvadel?
Předem děkuji, moc mi pomůžete, chtěla bych mít všech 25 příkladů, a bez 4 je to na nic :-D

T = 2 pí * odmocnina l/g ... nejak jsem to tam pokazila

1)tieto vztahy by ti mali pomoct.. 
2)ano vztah je
, dá sa to overiť aj cez jednotky, T majú byť sekundy, takze mas sqrt(m/ms^-2) a to bude teda tiez v sekundach
3) E=Ek+Ep, zoberies si extremny pripad, kedy je Ep cele E, a Ek je 0, teda E=Ep=(1/2)ky^2=>
F=ky=>y=F/k=1,5cm
4) 

druhe vlakno je 2,25 krat dlhsie ako prve
dufam, ze to mam vsetko dobre.. ;)

Děkuji velice, u te 4rky si teda nejsem porad jista. Protoze kdyz kouknu do vysledku, je to 4:9 a nevim jestli je to to samé

ked si nevies overit ci 1:2,25 je 4:9 tak je to dost smutne, co keby si skusila vydelit obe strany 4? (4/4:9/4)