Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 04. 2012 23:42 — Editoval Anonymystik (04. 04. 2012 23:44)

Anonymystik
Reputace:   45 

Rozdílová pyramida (těžká úloha)

Nedávno jsem sem dal zajímavou úlohu o součtových pyramidách. Dám sem ještě jednu trochu podobnou, která mi ale připadá ještě těžší než ty dvě předchozí.
Tentokrát se jedná o rozdílové pyramidy, tj. do každého políčka mimo podstavu vepíšu kladný rozdíl čísel v políčkách pod ním. Uvažme, že máme pyramidu o délce podstavy n+1. Do spodních políček vepíšeme čísla 1^n, 2^n, ..., (n+1)^n. Dokažte, že na vrcholu pyramidy bude číslo n! .
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-04/75850_Rozd%25C3%25ADlov%25C3%25A9%2Bpyramidy.png

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 06. 04. 2012 18:54

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Rozdílová pyramida (těžká úloha)

↑ Anonymystik:
Ahoj, kam jsem zatím dospěl:

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 06. 04. 2012 20:41

Anonymystik

↑ check_drummer:

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#4 06. 04. 2012 23:01 — Editoval vanok (07. 04. 2012 11:21)

vanok
Reputace:   742 

mala poznamka:

O tomto som uz hovorilna tomto fore v kontexte hladania suctov $1^i+2^i+3^i+....$  ( prispevok #21)

Tie moje schema boli napisane tak ze posledny riadok bol prvy atd...

A volaju sa schema konecnych rozdielov.

Jedna ich zaujimava vlasnost je, ze ma riadok $i$ konstantny a riadok $ i+1$ nulovy ( plati to aj keby islo v prvom riadku o polynomy stupna i)

Zaujimava je v takychto schemach lava  "strana" trojuholnika  ....

Maly priklad co som odkopiroval z mojho davneho prispevku ( tvoj druhy priklad)

1;  8;  27;  64;
   7;  19;  37
    12; 18
        6
          0;   od piateho riadku budu len nuly   ....

co nam LAHKO da
$ S(n;4) =1* n + 7*\frac{n(n-1)}{2!} + 12* \frac{n(n-1)(n-2)}{3!}+  6* \frac{n(n-1)(n-2)(n-4)}{4!}$

Ak vas to zaujima,  ako i dokazy, i ked to zacina vychadzat mimo kadru strednej skoly, mozem tu napisat viac o tom.

edit: oprava preklepov

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 07. 04. 2012 00:43 — Editoval Anonymystik (07. 04. 2012 00:50)

Anonymystik

↑ vanok: Hm, tak jestli jsem tvůj příspěvek pochopil, tak jsi tu úlohu zabil, protože kombinační číslo (n nad 4) = n*(n-1)*(n-2)*(n-3)/4! násobíš číslem 6=3!, tudíž ti vyjde číslo 1/4. Protože člen n^4 se nevyskytuje nikde jinde v celém dlouhém výrazu, tak koeficient u čísla n^4 bude 1/4. To ale není náhoda, protože je známo, že součet 1^3 + 2^3 + ... + n^3 se dal pro velká n aproximovat integrálem funkce f(x)=x^3, což jak známo výjde F(X) = (1/4) * x^4, což odpovídá tomu, že koeficienty u nejvyšší mocniny se nesmí lišit. A protože se tvůj postup dá zobecnit pro součet nejen 3. mocnin, ale obecně k-tých mocnin, tak vlastně není co řešit.
------
Zajímala by mě nicméně ta teorie tvrdící, že součet 1^k + 2^k + ... + n^k = a(1)*(n nad 1) + a(2)*(n nad 2) + ... + a(k)*(n nad k), kde čísla a(1), a(2), ..., a(k) vezmu z levé diagonály naší pyramidy (myslím, že se tomu odborně říká diference n-tého řádu, ale nechci do toho zabíhat, přece jen jsem pořád ještě středoškolák).
------
Jinak moje řešení využívá kombinatorické interpretace, zkuste na to někdo přijít bez složité teorie (-;

#6 07. 04. 2012 11:20

vanok
Reputace:   742 

↑ Anonymystik:
dalsie poznamky:
Ak pouzivam slovenske nazvy na pojmy ( a nie pseudo odborne) tak je to umyselne.
Za to ze povies "diference" miesto "rozdiel" na teorii nic nezmenis... ale tvojmu vyjadreniu mozno viac stredoskolakov bude rozumiet A takych prikladov je kopa, myslis, ze budes lepsi matematik, ked misto slavneho "per partes", povies " po castiach"?

Tvoj problem zaujimavy uz sam o sebe ... som vobec "nezabil" ako pises, ale skor som ti otvoril, dvere na to aby si videl jeho okolie.... a este je zaujimave vediet, ze taketo problemy sa uz riesili v Starej Cine. A tak ti otvorim este jedny dvere: Tvoje trojuholniky, ci pyramidy podla smeru ako ich pozeras, su suctove alebo rozdielove...

Co pises o znamych faktoch

není náhoda, protože je známo, že součet 1^3 + 2^3 + ... + n^3 se dal pro velká n aproximovat integrálem funkce f(x)=x^3, což jak známo výjde F(X) = (1/4) * x^4,

nemusis ani vediet, lebo prave taketo kombinatoricke metody mozu dokazat vela vlasnosti.

A teraz akoze si celkom dobre formalizoval problem (posledny koeficient je a(k+1) )
$1^k + 2^k + ... + n^k = a(1)*{n \choose 1} + a(2)*{n \chose 2} + ... + a(k+1)*{n \choose k+1}$
Tak skus bez jakejkolvek zlozitej teorie dokazat tento  NOVY problem najprv pre male k (=1; 2; 3...)

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#7 19. 04. 2012 22:20

check_drummer

↑ Anonymystik:
Zatím jsem neměl moc času se nad dokončením důkazu zamyslet, ale myslím, že indukcí by to mohlo jít.

#8 19. 04. 2012 23:21 — Editoval Kondr (19. 04. 2012 23:22)

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Zdravím, taky se dá říct toto:

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#9 22. 04. 2012 10:09

check_drummer

↑ Kondr:
Zdravím,

#10 03. 11. 2012 02:51 — Editoval Anonymystik (03. 11. 2012 12:49)

Anonymystik

Zdravím. Pročítal jsem si některé své staré příspěvky a koukám, že tu mám nějaké resty. Slíbil jsem, že zveřejním svoje trikové řešení, ale neudělal jsem to. Takže pokus o nápravu:
Uvažme tedy pyramidu, jejíž spodní řádek tvoří k-té mocniny. Já si ji v rámci přehlednějšího indexování otočím zleva doprava - viz. obrázek pro k=3 :
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/07950_Pyramid1.png

Označme $C_{k}(r, p)$ číslo, které leží na r-tém řádku, přičemž je p-té zleva (číslujeme od nuly). Pyramidě z prvního obrázku by odpovídala pyramida na tomto obrázku:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/07807_Pyramid2.png

Uvažme množinu všech k-ciferných čísel, jejichž cifry vybíráme z množiny $\{1, 2, ..., k+1\}$. Uvažme dále nějakou její podmnožinu, na jejíž prvky budeme klást následující dva požadavky:
1) vybraných n cifer se v čísle musí aspoň jednou vyskytnout
2) jiných vybraných q cifer se v čísle nesmí ani jednou vyskytnout.
Ukážeme, že počet prvků takovéto podmnožiny je roven $C_{k}(n, q)$. Použijeme důkaz indukcí:

Všimněme si nejprve 0. tého řádku. Jsou zde čísla $(k+1)^{k}, k^{k}, ..., 2^{k}, 1^{k}$. Formálně by měl tento řádek odpovídat číslům $C_{k}(0,0), C_{k}(0,1), C_{k}(0,2), ..., C_{k}(0,k)$. Je tomu tak? Vezměme si kombinatorický význam m-tého čísla zleva $C_{k}(0,m)$. Je to počet všech k-ciferných čísel, u nichž nekladu žádné požadavky na cifry, které zde musejí být tj. n=0. Naproti tomu ale zakážu některých q=m cifer. Normálně bych každou cifru vybíral z $k+1$ možností, takto se mi výběr zůžil na $k+1-m$ možností. Celkem takových čísel tedy bude  $(k+1-m)^{k}$. Když si uvědomíme, že spodní řádek jsou čísla $(k+1)^{k}, k^{k}, ..., 2^{k}, 1^{k}$, vidíme, že naše hypotéza je minimálně pro 0. řádek splněna.

Uvažme nyní, že hypotéza platí pro r-tý řádek a ukážeme, že platí i pro (r+1)-vý řádek. Formálně platí v tomto řádku pro každé přípustné m toto: $C_{k}(r+1, m) = C_{k}(r, m) - C_{k}(r, m+1)$. Co to znamená kombinatoricky?

Uvažme, že se zaobíráme třeba ciframi $1, 2, 3, 4, 5$ a číslem $C_{5}(2,2)$.
$C_{5}(2,2)$ ... počet těch čísel, které obsahují musí obsahovat cifry $1, 2$ a nesmí obsahovat cifry $4, 5$.
$C_{5}(1,2)$ ... počet těch čísel, které obsahují cifru $1$, přitom ale nesmí obsahovat cifry $4, 5$.
$C_{5}(1,3)$ ... počet těch čísel, které obsahují cifru $1$, ale neobsahují cifry $2, 4, 5$.
Jak lze zjistit počet čísel, které obsahují cifry $1, 2$ a přitom neobsahují cifry $4, 5$? No třeba tak, že zjistím počet čísel obsahující cifru $1$ a neobsahující cifry $4, 5$ a odečtu od něj počet čísel obsahující $1$ a neobsahující $2, 4, 5$. Tj. $C_{5}(2,2) = C_{5}(1,2) - C_{5}(1,3)$. No ale to přesně odpovídá našemu formálnímu požadavku  $C_{k}(r+1, m) = C_{k}(r, m) - C_{k}(r, m+1)$ (pro r=1, m=2, k=5), přičemž zobecnění je nasnadě. Je teda jasné, jak kombinatorická interpretace souvisí s tím, že číslo v (r+1)-vém řádku vyrobíme jako rozdíl dvou čísel pod ním. Tím je indukční krok dokončen.

Jaké číslo bude na vrcholu pyramidy? Číslo $C_{k}(k,0)$. Je to počet k-ciferných čísel, u nichž vyžadujeme, aby bylo použito zvolených k (různých) cifer. No, počet takových čísel je roven počtu permutací těch zvolených cifer, tj. $k!$. Tím je důkaz hotov.

Zápatí