Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravim mam problem s vyresenim techto 2 uloh ... ke spravnemu vysledku se mi podarilo dostat vzdy uvahou ale za zadnou cenu si to nedovedu matematicky odvodit.... dekuji
Uloha 20
uloha 18
Dekuji za jakoukoliv pomoc =)
u 18 vychazim z toho ze ze vysledny graf musi byt nejaka prabola a z toho ze hodnota puvodni funkce je 2 a -2 a tudiz pokud ji umocnim tak bude 4 cimz zbyvaji moznosti B a E vzledem k predpisu funkci a kdyz ma byt funkce umocnena tak hodnota musi by nenulova tak tam bude takovy zobacek a na to by melo sedet predpis B ale nevim jestli je to takto mozne resit .... a uz vubec nejsem schopny vytvorit predpis pro funkci puvodni
20 sem resil tak ze jsem si obrazek nakreslil a r mi vysel (aspon se mi tak teda zdal) jako 2nasobek v ale chapu ze mi to takto vyslo je pouze souhra nahod a kdyby bylo zadani jine tak bych nespocital nic
EDIT . Jinak za to tema se omlouvam je to muj prvni post a nechtel jsem zakladat vice temat (na jinych forech to nevidi radi) ... =)
↑ janec:
Dobrý den,
k úloze 18:
funkce f má na intervalu rovnici
(přímka)
a na intervalu rovnici
(také přímka)
z toho zjistíte předpis pro funkci g.
Vzhledem k tomu, že funkce f má dva různé předpisy pro dva různé intervaly a "nulovým bodem" je
stejně tak bude mít i funkce g nulový bod v .
V úloze 20 bude důležitou roli hrát kolmice p spuštěná ze středu koule do toho bodu dotyku s podložkou
a úhel, který přímka p svírá s podstavou oné kulové úseče.
Píšeš, že Ti poloměr vyšel jako dvojnásibek, ale nepíšeš dvojnásobek čeho - to se pak kontroluje obtížně :-).
↑ janec:
ještě jeden pohled na 18.
funkci si můžeš (kromě nuly) představit jako
a nebo ještě jinak. Z obrázku je vidět, že po umocnění bude graf symetrický podle osy , tj. výsledná funkce bude sudá. V nabídce je jediná sudá funkce, a tu si prověřím.
Ahoj,
pro mě bylo nejrychlejší řešení 18-ky dosazení bodů nejdřív . Tak se mi zúžily možnosti na B, C, D. Pak sem dosadil
a zbylo B.
Taky počítám ty testy a tu 20-ku sem sem chtěl vložit taky... protože taky nevim. Podařilo se mi to jen tak amatérsky vyřešit trojčlenkou a změřením pravítkem, nicméně to vyšlo.
Z toho , což je nejblíž správné možnosti C. ... Ale jsem si vědom toho, že to není hezké řešení.
APavlat napsal(a):
Ahoj,
Taky počítám ty testy a tu 20-ku sem sem chtěl vložit taky... protože taky nevim. Podařilo se mi to jen tak amatérsky vyřešit trojčlenkou a změřením pravítkem, nicméně to vyšlo.
Z toho, což je nejblíž správné možnosti C. ... Ale jsem si vědom toho, že to není hezké řešení.
tak to tve reseni je ale genialni ... =DD oni vlastne pozaduji pouze zakrouzkovat vysledek takze v tomto pripade je vlastne jedno jak jsi na to prisel. takze pravitko to v podobnych pripadech jisti =) dik za tip
Zdravím,
20 sem resil tak ze jsem si obrazek nakreslil a r mi vysel (aspon se mi tak teda zdal) jako 2nasobek v ale chapu ze mi to takto vyslo je pouze souhra nahod a kdyby bylo zadani jine tak bych nespocital nic
Pokud se nakreslil s ohledem na úhel 60 stupňů a s úvahou, že po dokreslení trojúhelníku máme trojúhelník rovnostranný vypsaný kružnici, potom poloměr kružnice je 2/3 těžnice trojúhelníku a dá se odvodit tento "2násobek".
V každém případě je důležité doporučení kolegy ↑ Rumburak:.
Otázka je, jestli při maturitě budou u podobnýho obrázku sedět poměry délek náčrtku. :/
určitě ne, dokonce v návodech k maturitě se psalo, že obrázek nemusím odrážet skutečnou rozměrovou situaci (a naopak záměrně zkreslovat). Zde jsem doplnila na obrázek strašný možný výpočet. Omluva za kvalitu.
EDIT . Jinak za to tema se omlouvam je to muj prvni post a nechtel jsem zakladat vice temat (na jinych forech to nevidi radi) ... =)
Dobře je tam, kde my nejsme. Nevěříte?
Stránky: 1