Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
napadl mě tento problém. Zatím jsem nepřemýšlel nad tím, zda a jaké má řešení:
Nechť X:=(A,f) je algebra s jednou (binární) operací f, která není komutativní. Definujme algebru Y:=(A,g), kde g(x,y):=f(y,x). Ptejme se, zda X a Y mohou být izomorfní a za jakých předpokladů toto nastane. Zkoumejme i speciální případ, kdy X,Y jsou grupy.
Sice to není klasická úloha tvaru "najdi / dokaž X", ale bylo by dle mého zajímavé tento problém zkoumat. Možná jsou podmínky dány moc volně, takže "rozumnou" charakteristiku nebude možné najít, možná v případě grup ano.
Ahoj ↑ check_drummer:,
Prve myslienky:
ja by som na tvojom mieste skusil nejaky iny zapis pre tvoje binarne operacie.
Klasicky sa pise
f(x,y)=z
ako
x*y=z
ale mozme pisat napriklad ako
y
x = z
Morfismy dvoch binarnych operacii pre charakteristicke operacie sa daju naivne vidiet ak mozme pre kazdu z nich najst totozne zapisy.
Na pokracovanie
↑ check_drummer:
Ahoj,
zatím jen něco, v noci asi doplním.
Ve sbírce (citace) je příklad:
Ať grupa a . Platí
.
Myslím, že se najde nějaká souvislost a analogie. Chci navíc, aby byl bijektivní. Uvidím. Zatím, ahoj.
edit nevim proc latex failed
edit: Srozumitelnější formulace.
↑ vanok:
Ahoj, pomocí klasického funkčního zápisu mi přišla definice g jasnější - klasický zápis x*y := y.x by možná nebyl tak zřejmý. Ale je to detail.
↑ Andrejka3:
Ahoj, dovoluji si zatím jen upravit výraz, abych viděl celé znění toho tvrzení (místo varpsi píšu varphi)
Není mi jasné, jak je na levé straně implikace kvantifikováno - asi také existenčním kvantifikátorem, že?
Asi bude nutné to Tvé tvrzení vhodně zeditovat, aby bylo zřejmé, které funkce je která ( vs.)
↑ check_drummer:
Editovala jsem to původní znění na srozumitelnější.
Edit, řešení pro grupy: Mějme , grupy
Je , odkud je totéž co .
Buď automorfismus . Pak je bijekce na a platí
.
Tedy, je isomorfismus .
Edit: Vážený kolega constr posílá Odkaz, který je asi to, na co se ptáš. Doufám, že se nebude zlobit, že to zde píši.
↑ Andrejka3:
Děkuji. Jsem rád, že to nebyl úplný nesmysl, ale že, jak vidím, se tímto pojmem někdo již zabýval. U grup tedy opravdu stačí využít vlastnost existence inverzního prvku, to je pěkné.
↑ check_drummer:,
Mala otazka: ako to je z vektorovym priestorom na lavo a v.p. na pravo?
↑ vanok:
Ahoj, co máš prosím na mysli pod "na levo" a "na pravo"? Děkuji.
↑ check_drummer:
podobne ako tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Module_%28mathematics%29
ide o v.p na nekomutativnych telasach.
Stránky: 1