Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jsem pouhý uživatel matematiky (a to ne moc dobrý) a tak víceméně bezhlavě aplikuji při svých "výzkumech" fce v Excelu na vše co se hýbe.
Problém:
Mějme hodnoty průměrné atmosferické teploty pro jednotlivé měsíce seřazeny vzestupně a to ve °C a °K a k nim přiřazeny např. počty dopravních přestupků (jde mi o princip, nikoli data). Hodnoty teplot mi tvoří osu x, počty přestupků osu y. Pokud proložím graf fce polynomem, vyjde mi rovnice tohoto polynomu stejná pro teploty ve °K i °C, takže zpětným dopočítáváním dostanu stejný počet přestupků pro teplotu 15 °C a 15 °K, což je nesmysl. Chyba bude zřejmě v Excelu, ale co s tím?
Případně bych i uvítal návod na výpočet např. polynomu xtého stupně (nebo řádu, či jak se to označuje), ale asi to bude na mě moc složité.
Děkuji
Ahoj
Co takhle z toho polynomu co ti excell vyplivl pro Celsiove hodnoty udelat Kelvinove hodnoty tak, ze zvetsis absolutni clen u toho vygenerovaneho polynomu o 273.15 (alespon tusim, ze o tolik se lisi kelviny a celsia, fyzici nekamenovat, prosim)
↑ Stýv:Jistě, chyba je 100% na mé straně, to jsem špatně podal.
↑ Phate:To bych pouze posunul výslednou křivku výše. Ale jde mi o to, že když chci dopočítat počet přestupků např. pro teplotu 1,2°C a pro teplotu 274,35°K, tak by mi měla vyjít stejná hodnota - nevyjde, protože do stejného vzorce dosadím různé hodnoty x (1,2 a 274,35). Ještě jinak, po zadání x=0 mi vyjde pouze hodnota absolutního členu polynomu (např. 5000), ale je rozdíl, zda se jedná o teplotu ve °C nebo °K, což už Excel nezohlední. A nesouhlasím s návrhem - převeď si zpětně Kelviny na Celsia, protože to můj problém neřeší. Díky