Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2012 09:47

skorojan
Reputace:   

Polynomiální regrese v Excelu

Zdravím,

jsem pouhý uživatel matematiky (a to ne moc dobrý) a tak víceméně bezhlavě aplikuji při svých "výzkumech" fce v Excelu na vše co se hýbe.

Problém:
Mějme hodnoty průměrné atmosferické teploty pro jednotlivé měsíce seřazeny vzestupně a to ve °C a °K a k nim přiřazeny např. počty dopravních přestupků (jde mi o princip, nikoli data). Hodnoty teplot mi tvoří osu x, počty přestupků osu y. Pokud proložím graf fce polynomem, vyjde mi rovnice tohoto polynomu stejná pro teploty ve °K i °C, takže zpětným dopočítáváním dostanu stejný počet přestupků pro teplotu 15 °C a 15 °K, což je nesmysl. Chyba bude zřejmě v Excelu, ale co s tím?

Případně bych i uvítal návod na výpočet např. polynomu xtého stupně (nebo řádu, či jak se to označuje), ale asi to bude na mě moc složité.

Děkuji

#2 25. 04. 2012 12:41

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Polynomiální regrese v Excelu

to vypadá spíš na chybu mezi klávesnicí a židlí. pokud vyjdou oba modely úplně stejně, tak jsi asi použil pro oba stejný data

#3 25. 04. 2012 21:41

Phate
Reputace:   99 

Ahoj
Co takhle z toho polynomu co ti excell vyplivl pro Celsiove hodnoty udelat Kelvinove hodnoty tak, ze zvetsis absolutni clen u toho vygenerovaneho polynomu o 273.15 (alespon tusim, ze o tolik se lisi kelviny a celsia, fyzici nekamenovat, prosim)

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#4 26. 04. 2012 07:53

skorojan
Reputace:   

↑ Stýv:Jistě, chyba je 100% na mé straně, to jsem špatně podal.
↑ Phate:To bych pouze posunul výslednou křivku výše. Ale jde mi o to, že když chci dopočítat počet přestupků např. pro teplotu 1,2°C a pro teplotu 274,35°K, tak by mi měla vyjít stejná hodnota - nevyjde, protože do stejného vzorce dosadím různé hodnoty x (1,2 a 274,35). Ještě jinak, po zadání x=0 mi vyjde pouze hodnota absolutního členu polynomu (např. 5000), ale je rozdíl, zda se jedná o teplotu ve °C nebo °K, což už Excel nezohlední. A nesouhlasím s návrhem - převeď si zpětně Kelviny na Celsia, protože to můj problém neřeší. Díky

Zápatí