Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Předem děkuji :-)
Poptavane mnzstvi Q zbozi Z zavisi na cene P za jednotku jeho mnozstvi takto: Q = 66/13-11/65*P.
Celkove naklady TC na vyrobu a prodej jednotkoveho mnozstvi onoho zbozi zavisi na mnozstvi Q takto: TC=3*Q^2+2*Q+2.
Urcete maximalni mozny zisk, jehoz lze dosahnout vyrobou a prodejem tohoto zbozi.
Šel jsem na to tak že jsem si vyjádřil P a pak to dosadil do rovnice Z=Q*P-TC ale potom nevím jak dál.... ještě jedno děkuji...
Zdravím,
řekla bych, že toto je v pořádku
Z=Q*P-TC
zisk se má maximalizovat, tedy sestavenou funkci budeme vyšetřovat na maximum (po dosazení za P a za TC vyjádření přes Q vyjde funkce jedné neznámé Q). Podaří se dokončit? Děkuji.

Nebudu se vám do toho motat, jen nechápu tento sled událostí.
kobzao napsal(a):
Šel jsem na to tak že jsem si vyjádřil P
kobzao napsal(a):
Jediný co ještě nevím tak to jak si vyjádřit to P
↑ Ondřej:
to bylo tak.
↑ kobzao:
My máme:
(1)
- to dosazujeme do (1) bez úprav za TC
a odsud budeme vyjadřovat
a potom dosazovat do (1).
Tak jak jsme vyjadřovali P=?
Není za co.
↑ kobzao:
vyjádřit P - vyjádření neznámé ze vzorce Ano, P vyjádřeno dobře, ještě může provádět krácení zlomku.
místo TC zapíšeš to, co je na pravé straně od TC=
Cíl je mít 
↑ kobzao:
promiň, mně se to nepodaří prorazit. Vím, že za to nemůžeš - za to může systém.
↑ kobzao:
No jak tomu mám jinak říkat - do této rovnice
máš místo P dosadit to, co jsi vyjádřil, tedy
(po úpravě ovšem) a místo TC
.
Zareagovala jsem na téma, protože v jiném tématu jsem Tobě doporučila, abys prokázal snahu. Snahu jsi prokázal. Jak mám dosáhnout, abys dosazoval správně a neprováděl nepovolené operace (násobení rovnice 13)?
Opravdu se omlouvám a měj se.