Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebovala bych pomoct s jedním příkladem,
se kterým si lámu hlavu už pěkně dlouho.
Zadání je takovéto:
Pomoci taylorova polynomu stupne 2 vhodne zvolene funkce v bode, ktery ma celociselne
souradnice a je ze vech takovych bodu nejblize bodu, v nemz chcemem pocitat hodnotu
priblizne vypocitejte ln(1.1)/4.35^(1/2)
Pripomente si: Taylor(f(x,y),[x=X[0],y=Y[0]],3)=
f(X[0],Y[0])+D[1](f)(X[0],Y[0])*(x-X[0])+D[2](f)(X[0],Y[0])*(y-Y[0])+1/2*D[1,1](f)(X[0],Y[0])*(x-X[0])^2+(x-X[0])*D[1,2](f)(X[0],Y[0])*(y-Y[0])+1/2*D[2,2](f)(X[0],Y[0])*(y-Y[0])^2
kde D[i](f) je derivace f podle i-te promenne
Děkuju moc za radu :)
↑ pavluska:
K pochopení, jak postupovat, nám pomůže úprava
.
Lze tedy rozvíjel buďto funkci
v okolí bodu [1, 1]
nebo funkci
v okolí bodu [0, 0] ,
což obojí v podstatě vyjde nastejno.
↑ pavluska:
Dosadit do vzorce pro T. rozvoj funkce dvou proměnných.
Pokud ten vzorec nemáš, zkus se kouknout sem , snad to tam bude, jak inzerují.
(Do toho dokumentu jsem se ale nedíval, nechtěl jsem ho stahovat.)
↑ Rumburak:
Pořád se nemůžu dobrat výsledku.
Mohl byste mi prosím někdo poslat
správný výsledek? :)
↑ pavluska:
Zdravím,
v 1. příspěvku máš Taylor. polynom od učitele, zde máš v čitelnější podobě i s příkladem přibližného výpočtu.
Pomocnou funkci vážený kolega ↑ Rumburak: sestavil (dokonce 2různé na výběr, v 2. případě také můžeš používat označení x, y pro proměnné).
Pro parciální derivace můžeš použit odkazy z úvodního tématu sekce VŠ. Výsledek také zkontrolovat pomocí těchto odkazů.
Kde je Tvůj problém? Děkuji.
↑ pavluska:
To je mi lito, nemám o co se podělit - já nepotřebuji ani správný výsledek i když tuším, jak se k němu dopracovat.
Číselný výsledek (pro kontrolu) dostaneš pomocí výpočtu na kalkulačce. Problém, proč se nemůžeš dopracovat, těžko posoudíme, když Tvůj postup nevidíme. A pokud ho sem neumístíš, tak ani neuvidíme.
Omlouvám se, nemám čas (v pozdních večerních hodinách bych mohla výsledek překontrolovat, nebo někdo z ochotných kolegů, děkuji). Měj se hezky.
Mam podobny priklad, tak vyuzijem kolegovu temu :)
Chcel by som niekoho ochotneho poprosit o kontrolu derivacii, aby som zbytocne nepocital dalej s niecim, co je nespravne.
dalej pocitam s 
1. derivácia podla X:
=
2. derivacia poodla x:
= 
1. derivacia podla y:
= 
2. derivacia podla y:
= 
Dakujem
↑ Kiny:
pozdní večerní hodiny - to bylo rok zpět. Mně se to zdá v pořádku, jen u 2. derivace pod dx chybí minus:
.
Pro kontrolu můžeš využívat online nástroje úvodního tématu sekce VŠ.
↑ Kiny:
Zdravím,
v derivacích a v dosazování jsem snad chybu nenašla, zkoušela jsem teď spočítat jen narychlo, vychází něco okolo 0,09.
Jaké jsi zapsal dx, dy? Případně sem napiš celé dosazování (můžeš i jen scan vždyť je slunečno :-)