Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Řešte v R.
4^(2x+1)= 65*4^(x-1) -1

Zkus rozepsat exponenty a zaveď substituci
Zdravím v tématu.
↑ mishelle17:
Laskavě upozorňuji na možnost zamčení tématu pro porušení pravidel. Také prosím o dokončení témat, co jsi otevřela a o označení témat za vyřešená, pokud tomu tak je. Děkuji.

↑ jelena:
co jsem udělala špatně?
↑ mishelle17:
:-) Máme celkem nenáročné znění pravidel, doplnila jsem ho i rozborem s návrhem opatření - zkus to projít a udělat si závěr sama.
Ale v případě zájmu dovysvětlím.

↑ jelena:
zkoušela jsem to projít, ale závěr jsem si z toho nevyvodila.. podle mě jsem nic neporušila, ale omlouvám se
↑ mishelle17:
Podle mne jsi nepozdravila, nenaznačila vlastní pokus (nebo alespoň větu "nevím, jak začít"), ani nepoprosila/nepoděkovala. Vložila jsi úlohu do automatu na příklady.
Ale sekci MŠ nám ne a ne otevřít, tak už jsem vychovala dost (a navíc představa působení v MŠ je celkem úděsná, jsem tam chodila hodně dlouho :-). Omluva se přijímá.
Podařilo se dořešit úlohu?

↑ jelena:
Omlouvám se, neberu to tu jako automat na vyřešení příkladů, naopak se tu snažím pomáhat i já, podporuji tohle fórum a ráda pomohu, když něco vím.
Co se týče příkladu, nedořešila jsem ho a nemohla jsem ani naznačit, jak jsem zkoušela, protože si absolutně nevím rady, tímto bych vás moc chtěla poprosit, kdybyste mi naznačili postup, i rada se zavedením substituce mě zavedla do nesnází :(

↑ jelena:
Já děkuji mnohokrát, už se podařilo vyřešit, ještě jednou se omlouvám a ještě jednou děkuji.
Na shledanou při řešení dalších příkladů
↑ mishelle17:
Také děkuji :-) Na shledanou spíš s kolegy - já, než dorecitují pravidla, tak už ani nemám čas na příklady.
Měj se pěkně.