Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
nevím si rady se zadáním z jedním zkušebním příkladem ke zkoušce.
Zadání je : Najděte absolutní maximum a minimum funkce f(x) = x + |x^2-1|
na intervalu <-2,2>
použil jsem vztah
a pak to derivoval jako složenou funkci
derivace mi vyšla podle wolframu správně . pak jsem dar derivaci rovno nule a vyšli mi nulové body 1/2 a -1/2. nějak jsem se do toho zamotal a už nevím dál. díky
Zdravím,
rozpracováno dobře, je třeba ověřit nalezené body - co nastává (pomocí změny znamének 1. derivace)?a stanovit hodnoty funkce v těchto bodech a také hodnoty funkce v x=2, x=-2, jelikož hledáme absolutní max. min na zadaném intervalu.
doplněno: Ještě bych uvažovala, že funkce obsahuje absolutní hodnotu, což může ovlivňovat počty bodů - může nastávat hrot (v těchto bodech 1. derivace neexistuje). Ještě i takové body bych došetřila.
Potom porovnat hodnoty funkce v těchto bodech. Stačí tak? Děkuji.
derivace mi vyšla takto .
jak mám ošetřit ty body -1 a 1 v derivací to není definované ale vyšlo to jako extrémy , v grafu vidím že jsou to hroty. jak na to prosím? vyšel mi ještě jeden extrém a to lokální maximum v 1/2 ..
nestačí tedka vzít body -2 , -1 , 1/2 , 1 ,-2 a dosadit do původní funkce a tím zjistím globální max a min? je to tak dobře?
zde je obráze průběhu funkce : 
↑ pepiik:
ano, stačí dosadit všechny nalezené body a krajní body intervalu.
Body podezřele z extrému jsou body, kde derivace je nulová nebo derivace neexistuje (není definována napr.) (proto jsou celkem 4 body) - podrobně viz definice.
Jelikož máme zadaný interval, potom musíme ověřit ještě okrajové body intervalu - hledáme absolutně největší a absolutně nejmenší hodnotu funkce na zadaném intervalu.
OK?
Stránky: 1