Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré dopoledne!
Vůbec si nevím rady s jedním příkladem!
Železný kvádr se vzhledem k soustavě S pohybuje rychlostí 0,98c ve směru asi x tak, že jeho hrany jsou rovnoběžné se souřadnicovými osami soustavy. Určte hustotu železa vzhledem k soustavě S. Klidová hustota železa je 7800 kg/mˇ3.
vůbec nechápu, jak bych to měl vypočítat!
děkuji za nápovědu
↑ Peta8:↑ zdenek1:
mám s tím velký problém! i s touhle nápovědou nevím jak na to! kdybych znal alespoň rozměry tak by to bylo jednoduché. mám si třeba nějaké určit?
kdybych znal alespoň rozměry tak by to bylo jednoduché. mám si třeba nějaké určit?
Jistě, rozměry kvádru v klidu si urči
,
,
, kde např. rozměr
bude ve směru osy 
↑ Praha505:
Ne.
Hmotnost (v čitateli) se zvětší
krát a objem (ve jmenovateli) se zmenší
krát.
Proto
, kde
je Lorentzův faktor
↑ Praha505:
Důvodem je to, že je hustotu třeba násobit gamma faktorem dvakrát. Pouze hmotnost, je třeba násobit jednou a potom objem je potřeba (díky konktrakci délek) gamma faktorem dělit. Podíl hmotnosti a objemu (tedy hustotu) musíme proto násobit dvakrát gamma faktorem.
Proč mi nevychází tento příklad?
Mějme letící krychli rychlostí 0,8c o hraně (a0 = 10 m ). Tat krychle váží ( m0 = 100 kg).
m0= 100 kg
a0= 10 m...............V=1000 
= 0,1 
m= 166,67 kg.
a= 6 m .....................V = 216
= 0,771 
ALe podle vašeho zvorce výjde hustota
kde dělám chybu?
EDIT: m, a,
jsou hodnoty, které vidí např pozorovatel na Zemi, pokud kolem něj letí ta krychle
↑ Praha505:
Jaký tvar bude mít ta krychle pro toho pozorovatele na Zemi?
rughar napsal(a):
↑ Praha505:
Důvodem je to, že je hustotu třeba násobit gamma faktorem dvakrát. Pouze hmotnost, je třeba násobit jednou a potom objem je potřeba (díky konktrakci délek) gamma faktorem dělit. Podíl hmotnosti a objemu (tedy hustotu) musíme proto násobit dvakrát gamma faktorem.
děkuji, teď jsem to pořádně pochopil :-) jen proč musíme násobit dvakrát? proč se to nevynásobí a potom nevydělí, když je ve jmenovateli u objemu dělí a v čitateli u hmotnosti násobí?
- chápu to dobře, že ten gama faktor tam ,,hrál roly 2x,, , takže musíme vynásobit dvakrát? :D
↑ Praha505:
Pokud tohle nevíš, tak je někde něco hodně špatně, protože to se učí na základní škole. Doporučoval bych nechat teorii relativity být, a po dostudování základů matematiky ze ZŠ začít studovat klasickou fyziku, tak jak se dělá na SŠ - pokud neumíš upravovat zlomky, tak předpokládám, že v ní budeš mít také výrazné mezery. Teorie relativity obsahuje věci, které se příčí zdravému rozumu, a než se do ní pustíš, je vhodné nejprve mít trochu přehled v tom, co s tím zdravým rozumem souvisí.
Nemyslím to nijak špatně, jde jen o to, že věci na sebe nějak navazují - a tys evidentně někde něco přeskočil.
ježiš, dal jsem místo krát rovnáse.:_( jinak toto umím, jen jsem se večer překlikl na mobilu - nás to akorát učili bez té prostřední části nebo možná i stím - teď nevím je to dávno. Jinak si jen pamatuji, že zlomek ve jmenovateli se jen jednoduše přehodí jak je to
. :-)
EDIT: jinak jsem zatím studen ZS, tak toho moc neumím např upravovat vzorce- lomenné výrazy už nejsou v osnovách učiva, ale mám v plánu se to doučit samovýukou :-)
LukasM napsal(a):
↑ Praha505:
Pokud tohle nevíš, tak je někde něco hodně špatně, protože to se učí na základní škole. Doporučoval bych nechat teorii relativity být, a po dostudování základů matematiky ze ZŠ začít studovat klasickou fyziku, tak jak se dělá na SŠ - pokud neumíš upravovat zlomky, tak předpokládám, že v ní budeš mít také výrazné mezery. Teorie relativity obsahuje věci, které se příčí zdravému rozumu, a než se do ní pustíš, je vhodné nejprve mít trochu přehled v tom, co s tím zdravým rozumem souvisí.
Nemyslím to nijak špatně, jde jen o to, že věci na sebe nějak navazují - a tys evidentně někde něco přeskočil.
jinak jsem chtěl ten postup na to, proč je gama faktor nadruhou, abych věděl jak se to tam přesouvá atd - špatně jsem napsal, co chci vysvětlit :-)
↑ Praha505:
Moje doporučení v tom případě platí. Chtěl jsi totiž vysvětlit tohle:
jen proč musíme násobit dvakrát? proč se to nevynásobí a potom nevydělí, když je ve jmenovateli u objemu dělí a v čitateli u hmotnosti násobí?
Což je přesně to co jsem ti dal teď já. Pokud se něco něčím v čitateli násobí a ve jmenovateli dělí, tak se to vlastně dvakrát násobí. Je jedno jestli tam je napsáno
nebo
. Takže, jak už ti ovšem kolegové napsali:
.
A tedy:
To
je tedy na druhou z toho důvodu, že, jak píšeš, "zlomek ve jmenovateli se jen jednoduše přehodí".
Pokud jsi na ZŠ, tak je tvůj zájem obdivuhodný - ale dosáhneš lepších výsledků, když začneš tím jednodušším. A pokud úpravy zlomků nejsou v osnovách ZŠ, tak mně jímá hrůza z našeho školství, a opravdu se to pokus doučit. Jinak se ve fyzice budeš orientovat těžko.
paráda- teď už jsem to krásně pochopil- děkuji :) jinak v osnovách jsou úpravy zlomkú, ale né lomenných výrazú, které mají ve jmenovateli písmena. Já se k tomu dostávám jenom díky volitelné hodině, kterou jsem si dal matiku a tak to tam s námi dělá.
A abych řekl pravdu, tak si nejsem ani moc jistý co je a co není v osnovách. Teď je takový bordel v politice, že se furt něco mění a matematika s fyzikou ,,upadají ,, což je škoda.