Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2012 00:41 — Editoval ajeto (14. 05. 2012 09:44)

ajeto
Reputace:   

variácia konštánt pre systém diferenciálnych rovníc

Dobrý večer prajem,

mám vyriešiť systém ODR

$y'=-x+\sin{t}+\cos{2t}$
$x'=y$

a mám použiť metódu variácie konštánt pre systémy ODR

našiel som všeobecné riešenie systému v tvare
$\left(\begin{array}{c} y\\x \end{array}\right)=c_{1}\left(\begin{array}{c} \cos{t}\\ \sin{t}\end{array}\right)+c_{2}\left(\begin{array}{c} \sin{t}\\ -\cos{t}\end{array}\right)\,,\,c_{1},c_{2}\in \mathbb{R}$

neviem však ako použiť metódu variácie konštánt na systém, mám k tomu len poznámku z prednášky

riešenie systému $X'=AX+b$  pomocou variácie konštánt

$X=c\,\Phi+\Phi\int \Phi^{-1}b\,\mathrm{d}t$

$c\,\Phi$ podľa všetkého predstavuje riešenie homogénnej časti, ktoré už mám vyššie ($\Phi$ by mala byť fundamentálna matica systému)

$\Phi=\left(\begin{array}{cc} \cos{t} & \sin{t}\\ \sin{t} & -\cos{t} \end{array}\right)$

neviem si ale poradiť s výrazom $\Phi \int \Phi^{-1}b\,\mathrm{d}t $ ktorý by mal predstavovať partikulárnu časť riešenia

ako sa dopracovať tomu partikulárnemu riešeniu?
vďaka za každú pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 14. 05. 2012 10:38 — Editoval Rumburak (14. 05. 2012 10:53)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: variácia konštánt pre systém diferenciálnych rovníc

Zdravím.

Metoda VK se použije tak, že konstanty $a,  b$ (provedl jsem přeznačení, abych nekomplikoval "typografii" indexy) z vyjádření

$\left(\begin{array}{c} y\\x \end{array}\right)=a\left(\begin{array}{c} \cos{t}\\ \sin{t}\end{array}\right)+b\left(\begin{array}{c} \sin{t}\\ -\cos{t}\end{array}\right)\,,\,a,b\in \mathbb{R}$

prohlásíme za funkce,  takže derivace funkcí $x(t),  y(t)$ budou

(1)                $x' = a' \sin t + a \cos t + b'(-\cos t) + b \sin t$$y' = a' \cos t - a \sin t + b'\sin t + b \cos t$ .

Podle dané soustavy DR má platit

(2)                      $x' -y = 0$$y'+x = \sin{t}+\cos{2t}$  .

Dodazením (1) do levých stran (2) dostáváme

$x' -y =  a' \sin t + a \cos t + b'(-\cos t) + b \sin t - a \cos t - b \sin t =  a' \sin t + b'(-\cos t) $

$y'+x =  a' \cos t - a \sin t +  b'\sin t + b \cos t + a \sin t - b\cos t =  a' \cos t  + b'\sin t $  .

Porovnáním těchto výsledků s pravýmí stranami (2) máme soustavu

$a' \sin t  -  b' \cos t   =   0$ ,
                      $a' \cos t  +  b' \sin t   =   \sin{t}+\cos{2t}$ ,

což je především soustava dvou algebraických lineárních rovnic pro neznámé $a',  b'$ . Její řešení najdeme (třeba pomocí Crammerova pravidla,
tím způsobem tam dostaneme determinanty odpovídajících matic) a zintegrujeme.

#3 14. 05. 2012 11:23 — Editoval ajeto (14. 05. 2012 11:34)

ajeto
Reputace:   

ďakujem ↑ Rumburak:

priznávam že som ešte trochu zmätený
podľa toho čo píšete teda dostanem (Cramerovo pravidlo)

$\mathrm{det}\left(\begin{array}{cc} \sin{t} & -\cos{t} \\ \cos{t} & \sin{t} \end{array}\right)=1$

$a(t)=\int \mathrm{det}\left(\begin{array}{cc} 0 & -\cos{t}\\ \sin{t}+\cos{2t}& \sin{t}\end{array}\right)\frac{1}{1}\,\mathrm{d}t$

$b(t)=\int \mathrm{det}\left(\begin{array}{cc}\sin{t}&  0 \\ \cos{t}&\sin{t}+\cos{2t}\end{array}\right)\frac{1}{1}\,\mathrm{d}t$

a potom bude všeobecné riešenie nehomogénneho systému

$\left(\begin{array}{c} x \\ y \end{array}\right)=c_{1}\left(\begin{array}{c} \sin{t}\\ \cos{t}\end{array}\right)+c_{2}\left(\begin{array}{c} -\cos{t}\\ \sin{t}\end{array}\right)+a(t)\left(\begin{array}{c} \sin{t}\\ \cos{t}\end{array}\right)+b(t)\left(\begin{array}{c} -\cos{t}\\ \sin{t} \end{array}\right)=$
$=(c_{1}+a(t))\left(\begin{array}{c}\sin{t}\\ \cos{t} \end{array}\right)+(c_{2}+b(t))\left(\begin{array}{c}-\cos{t}\\ \sin{t} \end{array}\right)\,\,\,\,,\,\,\,\,c_{1},c_{2} \in \mathbb{R}$      ??

takže zápis

$\Phi\int \Phi^{-1}b \,\mathrm{d}t$ vlastne znamená že sa integruje po riadkoch vektora $\Phi^{-1}b$ a potom sa ešte zľava násobí maticou $\Phi$ a mohol by som to spočítať aj priamo tak??

#4 14. 05. 2012 11:55

Rumburak

↑ ajeto:
To obecné řešení nehomogenní rovnice mi připadá správně (podrobnou zkoušku derivováním jsem ale nedělal).
Ostatní si  potřebuji ještě rozmyslet, abych neodpověděl unáhleně.

#5 14. 05. 2012 12:10

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

každopádne ďakujem za pomoc

#6 14. 05. 2012 13:41

Rumburak

↑ ajeto:
I ten zbytek je správně. Soustave

$a' \sin t  -  b' \cos t   =   0$ ,
                                $a' \cos t  +  b' \sin t   =   \sin{t}+\cos{2t}$

je totéž, co 

$\Phi \left(\begin{array}{c} a' \\ b' \end{array}\right) = \vec{f} := \left(\begin{array}{c} 0 \\  \sin{t}+\cos{2t} \end{array}\right)$  ,   kde $\Phi :=\left(\begin{array}{cc} \sin{t} & -\cos{t} \\ \cos{t} & \sin{t} \end{array}\right)$ ,

a tedy 

$\left(\begin{array}{c} a' \\ b' \end{array}\right) =  \Phi^{-1}\vec{f}$ ,

$\left(\begin{array}{c} a \\ b \end{array}\right) =  \int \Phi^{-1}\vec{f}$ ,

partik. řešení pak je

$\left(\begin{array}{c} x_p \\ y_p \end{array}\right)=a\left(\begin{array}{c} \sin{t}\\ \cos{t}\end{array}\right)+b\left(\begin{array}{c} -\cos{t}\\ \sin{t} \end{array}\right)=\left(\begin{array}{cc} \sin{t} & -\cos{t} \\ \cos{t} & \sin{t} \end{array}\right)\left(\begin{array}{c} a \\ b \end{array}\right)=\Phi \int \Phi^{-1}\vec{f}$.

#7 14. 05. 2012 19:31

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

vďaka :)

Zápatí