Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím Vás moc o pomoc. Dostala jsem tento úkol:
Zjistěte, které místo na spojnici dvou světelných zdrojů, jejichž vzdálenost je d, se svítivostmi I1 a I2, je nejméně osvětlené, jestliže d = 37, I1 = 19 a I2 = 44.
Toto místo jsem si vypočítala jako:
x=(I1^(1/3)*d)/(I2^(1/3)+I1^(1/3)).
To zda je to minimum jsem ověřila pomocí druhé derivace.
Jenže moje vyučující trvá na postupu, že dosadím z intervau (0,x) a (x,d) do první derivace a upravuji.
-vše řeším pouze obecně a to tak, že nesmím použít ani to, že vím kolik jaké I,d je. To pak mám tedy upravit tak abych měla jednou všude plus a podruhé mínus. Už jsem to zkoušela asi tisíckrát a vždy mi to nevyjde. Ptala jsem se i spolužáků a ti to vůbec nemají. A vyučující zatvrzele trvá na tomto postupu.
Proto teda prosím vás, zda by byl někdo tak ochotný a pomohl mi to vyřešit, popřípadě to vyřešil.
Děkuji.
Zdravím,
pokud chceš dostat srozumitelnou odpověď, posbírej, prosím, do jednoho tématu všechno, co jsi k této své úloze rozpracovala v jiných tématech.
Nebo pokračuj v některém z předchozích, kde jsi došla v řešení nejdál. Děkuji.