Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2012 16:04

fufiik
Reputace:   

dosazení a upravování výrazů

Dobrý den,
prosím Vás moc o pomoc. Dostala jsem tento úkol:
Zjistěte, které místo na spojnici dvou světelných zdrojů, jejichž vzdálenost je d, se svítivostmi I1 a I2, je nejméně osvětlené, jestliže d = 37, I1 = 19 a I2 = 44.
Toto místo jsem si vypočítala jako:
x=(I1^(1/3)*d)/(I2^(1/3)+I1^(1/3)).

To zda je to minimum jsem ověřila pomocí druhé derivace.
Jenže moje vyučující trvá na postupu, že dosadím z intervau (0,x) a (x,d) do první derivace a upravuji.
-vše řeším pouze obecně a to tak, že nesmím použít ani to, že vím kolik jaké I,d je. To pak mám tedy upravit tak abych měla jednou všude plus a podruhé mínus. Už jsem to zkoušela asi tisíckrát a vždy mi to nevyjde. Ptala jsem se i spolužáků a ti to vůbec nemají. A vyučující zatvrzele trvá na tomto postupu.
Proto teda prosím vás, zda by byl někdo tak ochotný a pomohl mi to vyřešit, popřípadě to vyřešil.
Děkuji.

#2 14. 05. 2012 20:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: dosazení a upravování výrazů

Zdravím,

pokud chceš dostat srozumitelnou odpověď, posbírej, prosím, do jednoho tématu všechno, co jsi k této své úloze rozpracovala v jiných tématech.

Nebo pokračuj v některém z předchozích, kde jsi došla v řešení nejdál. Děkuji.

Zápatí