Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2012 11:32

ciputa
Reputace:   

Mechanika tuhého tělesa

Pod jakým úhlem může být nakloněna rovina, na které leží kulička s poloměrem 1cm, aby se nepohla z místa? Rameno valivého odporu je 0,01 cm.( $\alpha $= 34)

Prosím o pomoc s tímto příkladem. Našla jsem pouze vzorec, že Ft= $\zeta $ x Fn/r

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 15. 05. 2012 11:58

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

Re: Mechanika tuhého tělesa

Najdi sílu, která způsobuje pohyb po nakloněné rovině. Její velikost vyjádři pomocí tíhové síly a goniometrické funkce úhlu, pod kterým je rovina nakloněna. Vyjádři si "přítlačnou" sílu F_n (budeš ji potřebovat do vzorce pro valivý odpor), kterou kulička působí kolmo k povrchu nakloněné roviny opět v závislosti na tíhové síle a úhlu roviny. Po té budeš zkoumat síly ve směru nakloněné roviny; aby se těleso nehýbalo(setrvávalo v klidu), musí být výslednice sil rovna nule. Tedy $F_t = F_1$.

Pokud si už nějaké příklady na nakloněné rovině počítala, určitě s rozkladem sil ve směru rovnoběžném a kolmém k nakloněné rovině nebudeš mít problém.

#3 15. 05. 2012 12:10

ciputa
Reputace:   

↑ smatel:

Ahojky. byla bych moc ráda kdyby si mi napsal vztah, učím se na přijimačky a tento příklad mi chybí .. Opravdu nevím jak nato, tak mě prosím pomoz :-( Už nemám moc času a počitam ted optiku...

#4 15. 05. 2012 13:15

smatel
Škola: UK Praha
Pozice: student
Reputace:   37 

$F_1 = mg\sin\alpha$
$F_n = mg\cos\alpha$
$F_1 = F_t$
$mg\sin\alpha = \xi \frac{mg\cos\alpha}{r}$
$\sin\alpha = \xi \frac{\cos\alpha}{r}$
$\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha} = \text{tg}\alpha = \xi \frac{1}{r}$
$\alpha = \text{arctg}\frac{\xi}{r}$

Přeji, ať ti vyjdou přijímačky, a dostaneš se na svou vysněno školu!
Zdravím.

#5 15. 05. 2012 14:17

ciputa
Reputace:   

↑ smatel:

Děkuji ti moc ...

Zápatí