Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pomůžete mi s tímto příkladem prosím?
Každý z 50 zaměstnanců hovoří aspoň jedním cizím jazykem (NJ nebo AJ).
Určete pravděpodobnost, že náhodně vybraný pracovník hovoří a) jen AJ b) jen NJ c) oběma jazyky,
když německy hovoří 38 pracovníků a anglicky 28 pracovníků.
↑ semik:
Vychádzaš z klasickej definície pravdepodobnosti. To znamená P(A) = m/n, kde m je počet priaznivých možností a n je počet všetkých možností. Stačí dosadi?.
Označím množinu anglicky hovoriacich A a množinu nemecky hovoriacich N. Tí ktorí hovoria oboma jazykmi sú
. To je množina 16-tich pracovníkov, pretože 38+28 je 66 a to prevyšuje všetkých zamestnancov o 16. Čiže títo hovoria aj anglicky aj nemecky. Všetci anglicky hovoriaci sú 38. Ale anglicky hovoria aj tí čo hovoria aj nemecky a tých je 16. Čiže čisto anglicky hovoriaci sú 28-16 = 12. Podobne čisto nemecky hovoriaci 38-16 = 22.
Pavel chce zatelefonovat známému, o kterém ví, že má šestimístné tel.č., ale pamatuje si jen, že na prvním, třetím, pátém a šestém místě má osmičku.
Jaká je pravděpodobnost, že zvolí-li náhodně neznámá čísla na zbývajících 2 místech, dostane správné tel. číslo?
Myslim si že to bude 1/100 1 jako příhodné možnosti a 100 jako 10*10 - KPS což jsou možnosti.
V urně je 5 bílých, 4 černé a 3 červené koule. Vyjmeme náhodně 3 koule. Jaká je p-ost, že aspoň dvě z nich budou mít stejnou barvu ?
Pořád mi to nevychází. Má to vyjít 8/11 a mě to vychází 9/220. Mohl by mi někdo poradit ? Diky
↑ semik:
Já to řešil vlastně podobně jako ty:
A - vytažení tří kuliček
P(A) = m/n = 190/220 = 95/110 = 19/22
[Jako kombinační čísla, nepamatuji se jak je to v texu, takže zápis bude takovýto: (a;b) - čti jako: (a nad b)]
m = (5; 2)(10; 1)+(4; 2)(10; 1)+(3; 2)(10; 1) = 10*10 + 6*10 + 3*10 = 190
n = (12; 3) = 12*11*10/6 = 220
Takhle by to byli vypsané všechny možnosti? Letím sestru hodit na metro, tak teď nevím, jestli jsem na něco nezapoměl..
↑ semik:
Nevím, jestli je to správně. Vysvětlení bude asi nejlepší formou překladu, jak si to říkám slovně.
m = (5; 2)(10; 1)+(4; 2)(10; 1)+(3; 2)(10; 1)
Slovně: [vyberu dvě kuličky z pěti bílých a současně jednu z deseti zbylých (tj. tři bílé plus čtyři černé plus tři červené) a nebo vyberu dvě kuličky ze čtyř černých a současně jednu z deseti zbylých (tj. pět bílých plus dvě černé plus tři červené) a nebo vyberu dvě ze tří červených a současně jednu z deseti zbylých (tj. jedna červená plus pět bílých plus čtyři černé)].
Takhle jsem to nějak myslel, že by to třeba šlo, ale nevím .(
Zdravím vás :-)
je vyhodnější spočítat pravděpodobnost jevu opačného (že v trojici vytažených kuliček bude právě jedna od každé barvy)
Příznivý jev (1 z 5 bilých) * (1 z 4 černých) * (1 ze 3 červených) = 5 * 4 * 3
Všech možných (3 z 12 kuliček) (12!)/((3!)(9!)) = 2 * 11 * 10
Pravděpodobnost jevu opačného: (5 * 4 * 3)/(2 * 11 * 10) = 3/11
Pravděpodobnost jevu P(A) = 1 - P(A´) = 8/11
OK?