Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2012 11:46

koza.p
Reputace:   

Magnetismus

Mám problém s určením směru proudu ve vodiči v mag. poli. Mezi dvěma póli (vlevo N vpravo S) je vodič kolmý k nákresně => kolno na něj působí mag. indukce B směřující od leva (N) do S. Tento vodič se pohybuje v daném poli za dané orientace (kolmosti k nákresně) směrem dolů. ... dle Flemingova pravidla jsem logicky usoudil, že když palec levé ruky nasměruji do směru pohybu a dlaň tak, aby do ní vcházeli indukční čáry, ukáží mi prsty směr proudu. Ve výsledcích je to však přesně obráceně...proud má směřovat z nákresny a ne do ní, jak mi dle vyšlo flemingem

#2 21. 05. 2012 19:37

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Magnetismus

Ahoj, chyba je v tom, že Flemingovo pravidlo neboli pravidlo levé ruky ti řekne akorát směr magnetické síly. K určení proudu musíš použít pravidlo Ampérovo. Neboli pravidlo pravé ruky :)

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

#3 21. 05. 2012 19:39

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

A tobě tedy stačí "uchopit" vodič aby prsty směřovali po směru B a tvůj palec ukáže směr proudu.

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

#4 22. 05. 2012 23:30

koza.p
Reputace:   

Vodič se v poli ale pohybuje v daném směru, takhle by vyšel stejný směr když se pohybuje nahoru i dolů.↑ liak:

Zápatí