Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2012 11:46

koza.p
Reputace:   

Magnetismus

Mám problém s určením směru proudu ve vodiči v mag. poli. Mezi dvěma póli (vlevo N vpravo S) je vodič kolmý k nákresně => kolno na něj působí mag. indukce B směřující od leva (N) do S. Tento vodič se pohybuje v daném poli za dané orientace (kolmosti k nákresně) směrem dolů. ... dle Flemingova pravidla jsem logicky usoudil, že když palec levé ruky nasměruji do směru pohybu a dlaň tak, aby do ní vcházeli indukční čáry, ukáží mi prsty směr proudu. Ve výsledcích je to však přesně obráceně...proud má směřovat z nákresny a ne do ní, jak mi dle vyšlo flemingem

#2 21. 05. 2012 19:37

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Magnetismus

Ahoj, chyba je v tom, že Flemingovo pravidlo neboli pravidlo levé ruky ti řekne akorát směr magnetické síly. K určení proudu musíš použít pravidlo Ampérovo. Neboli pravidlo pravé ruky :)

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

#3 21. 05. 2012 19:39

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

A tobě tedy stačí "uchopit" vodič aby prsty směřovali po směru B a tvůj palec ukáže směr proudu.

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

#4 22. 05. 2012 23:30

koza.p
Reputace:   

Vodič se v poli ale pohybuje v daném směru, takhle by vyšel stejný směr když se pohybuje nahoru i dolů.↑ liak:

Zápatí