Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2012 10:46

Melchior
Zablokovaný
Místo: USA
Pozice: Lindasaf
Reputace:   
Web

konvexita množiny

Zdravím a obracím se na Vás s prosbou o pomoc při řešení příkladu ve kterém jde o to, že mám zjistit, jestli je daná množina konvexní. Nejsem si jist, zda mám správný postup.
Mám zadanou množinu

$M = \{(x,y) \in  \mathbb{R}^{2}; (x^3 + e^y)log(x^3 + e^y) \le  49, x \ge 2, y\in \mathbb{R}\}$

a zdali je konvexní, tak musím zjistit, jestli je daná funkce v první nerovnosti konvexní?
Pokud totiž správně chápu postup, tak průnik konvexních množin je konvexní množina a druhá nerovnost
$x \ge 2$
je určitě konvexní množina (polorovina daná konstatní funkcí)

takže k tomu, abych zjistil, jestli je M konvexní stačí udělat hessián té funkce a zjistit, jestli je pozitivně semidefinitní?

Díky za každou pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Melchior)

#2 23. 05. 2012 13:22

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

Re: konvexita množiny

nikdo nic? podle wolframu i odhadovaného výpočtu mi vyšlo, že je množina konvexní (na základě věty o průniku dvou konvexních množin), jen nevím, jestli je to skutečně správně

#3 23. 05. 2012 14:02

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

jestli se nepletu, tvůj postup by měl být správnej

#4 24. 05. 2012 08:18

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

tak jsem to nakonec vcera konzultoval ve skole a je to jednodussi (tim zpusobem co jsem napsal to jde taky, ale je to zdlouhave derivovani).. existuje veta o konvexite slozene funkce, ktera rika, ze pokud je vnitrni funkce konvexni a vnejsi konvexni a neklesajici, tak je i slozena funkce konvexni.. takze staci overit ze $x^{3} + e^{y}$ je konvexni (coz je) a pak overit druhou derivaci funkce jedne promenne, ze funkce $zlogz$ je konvexni a neklesajici... no a vzhledem k tomu, ze druha derivace teto funkce je $\frac{1}{z}$ tak ta je kladna pro vsechna $x^{3} + e^{y}$ z dane mnoziny (protoze x je vetsi nebo rovno dvema a exponencialni funkce je kladna pro vsechna realna cisla)

Zápatí