Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím a obracím se na Vás s prosbou o pomoc při řešení příkladu ve kterém jde o to, že mám zjistit, jestli je daná množina konvexní. Nejsem si jist, zda mám správný postup.
Mám zadanou množinu 
a zdali je konvexní, tak musím zjistit, jestli je daná funkce v první nerovnosti konvexní?
Pokud totiž správně chápu postup, tak průnik konvexních množin je konvexní množina a druhá nerovnost 
je určitě konvexní množina (polorovina daná konstatní funkcí)
takže k tomu, abych zjistil, jestli je M konvexní stačí udělat hessián té funkce a zjistit, jestli je pozitivně semidefinitní?
Díky za každou pomoc
tak jsem to nakonec vcera konzultoval ve skole a je to jednodussi (tim zpusobem co jsem napsal to jde taky, ale je to zdlouhave derivovani).. existuje veta o konvexite slozene funkce, ktera rika, ze pokud je vnitrni funkce konvexni a vnejsi konvexni a neklesajici, tak je i slozena funkce konvexni.. takze staci overit ze
je konvexni (coz je) a pak overit druhou derivaci funkce jedne promenne, ze funkce
je konvexni a neklesajici... no a vzhledem k tomu, ze druha derivace teto funkce je
tak ta je kladna pro vsechna
z dane mnoziny (protoze x je vetsi nebo rovno dvema a exponencialni funkce je kladna pro vsechna realna cisla)