Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych poradit s výpočtem jednoho příkladu:
Je dán pravidelný čtyřboký hranol ABCDA´B´C´D´:
AB = BC = CD= DA atd = a = 4 cm
AA´= 5,5 cm
M - střed A´D´
Vypočítejte vzdálenost bodu B od přímky p:
a) p = A C´
b)p= CM
Mohl by mi někdo z vás pomoci?
U toho a) si myslím, že si vypočítáme délku A C´ tak, že A C´je přepona pravoúhlého trojúhelníka A C C´.
Potom bych udělala kolmici z A C´k bodu B - a toto by něla být hledaná vzdálenost.
ale nějak nevím jak dál, nebo jestli jsou mé úvahy vůbec správné.
Předem děkuji za rady!
↑ vera2012:
Zdravím :-)
a) Vše je OK.
Uvažuj trojuhelník ABC´(pravoúhlý), ve kterém AC´je přeponou, AB, BC´jsou odvesny. Vzdálenost B od přímky AC´ je výška na str. AC´, jak správně navrhuješ. Pro výpočet můžeš použit Euklidovu větu o výšce.
b) bod M náleží A´D´ (pro stanovení délky CM uvažuj trojuhelník CD´M (pravoúhlý). Vzdálenost bodu B od CM je výška na str. CM v rovnoramenném trojúhelníku CBM.
Pokud se nepodaří, tak se ozví. OK?
↑ jelena:
Děkuji ti moc za pomoc....už jsem přišla na to za a) (to b jsem ještě neměla čas řešit), snad je to tedy správně:
Uvažovala jsem trojúhelník ABC´a v něm jsem si pomocí kosinu vypočítala úhel alfa při vrcholu A (cos alfa = AB/AC´). Pak jsem uvažovala trojúh. ABS (S je pata kolmice AC´na B) a když už znám úhel alfa a stranu AB, vypočetla jsem pomocí sinu stranu v.
Doufám že jsem postupovala správně, vyšla mi vzdálenost bodu B od přímky AC´přibližně 3,4 cm.
↑ Ivana:
Ivano, zdravím srdečně :-)
Já se snažím co nejvíc počítat "v pismenkach", abych se vyhla číselným mezivýpočtům spojeným se zaokroulením. A také je možné, že číselné mezivýpočty ani nebudu potřebovat, jelikož konečný výsledek bude nejaký hezký algebraický výraz z původně zadaných údajů.
Postupů, jak v pravoúhlem trojuhelníku vypočítat "výšku na přeponu", pokud znám jednotlivé strany, je hodně. Osobně se mi libí odvození výšky z výpočtu obsahu trojuhelníku pomocí různých vzorců.
Jako příklad použiji pravoúhlý trojuhelník ABC (a, b - odvesny, c - přepona) - není z tohoto zadání, myslím obvyklé označení.
Obsah pravouhlého trojuhelníku lze vypočítat jako
a také jako

Nevím proč, ale cesta přes obsahy se vůbec neučí :-( a přitom je velmí schůdná.
Euklidova věta (odvěsna, výška):
,
, 

Ke stejnému výsledku dojdeme použitím podobnosti "malých trojuhelníků" a velkého původního ABC. Také přes goniometrické funkce nebo řešením soustav rovníc sestavených Pythagorových vět pro malé trojuhelníky...
↑ vera2012:
Doporučuji pro řešení b) - výpočet výšky v rovnostranném trojuhelniku ABM použit právě rovnost obsahu vypočtených dle různých vzorců - jednou přes stranu CB a výšku na stranu CB v trojuhelníku ABM. Stejný obsah ABM bude také vypočten přes stranu CM a výšku na stranu CM (a tuto výšku hledáme)
OK?
↑ Ivana:
tak zkusím dokončit tvoji myšlenku:
opět ale vidím pythagorovu větu, pro malý trojuhelník s odvěsnami v a b_2; a přeponou 6,8
po dosazení dostávám
tím získám b_2 a pak už dosadím do vzorce, kterým jsi končila
ahoj.
↑ dr.dracek:
Ahoj, tak ted vidím, že už jsem byla unavená, já jsem tu jednoduchost neviděla. Děkuji za pomoc. :-)
↑ jelena:
Zdravím Jeleno,
Děkuji za dokonalý přehled. Zdeněk tady sedí vedle mne a pozdravuje tě též. :-)
Stránky: 1