Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 05. 2012 12:50

ajeto
Reputace:   

po častiach spojitá diferencovateľnosť vs. ohraničená variácia

dobrý deň

mám otázku

aký je vzťah medzi
funkciou s ohraničenou variáciou (FOV) a funkciou po častiach spojite diferencovateľnou (FPSD)

platí niektoré z tvrdení

$\mathrm{FOV} => \mathrm{FPSD}$     (ak má funkcia ohr.var., je potom po častiach spojite dif.?)
$\mathrm{FPSD} => \mathrm{FOV}$       ?

alebo môže byť

$\mathrm{FOV} \wedge \neg \mathrm{FPSD}$

a

$\mathrm{FPSD} \wedge \neg \mathrm{FOV}$

nejak sa mi nedarí z toho vymotať

definícia po častiach spojite diferencovateľnej funkcie, s ktorou pracujem je nasledovná:

Funkciu nazveme po častiach spojite dif. na intervale $I=[a,b]$, ak existuje konečný počet bodov
$\{t_{i}\}_{i=0}^{n}\subset I$ (pre ktoré platí $t_{i} < t_{j}$  pre  $i < j$   a  $t_{0}=a$,$t_{n}=b$) tak,
že na každom intervale $(t_{i-1},t_{i})\,,\,i=1,2,\dots,n$ je funkcia spojite dif. a
v každom bode $t_{i}$ existujú vlastné limity derivácie zľava aj sprava
(v $t_{0}$ len sprava a v $t_{n}$ len zľava)

ďakujem za každý komentár

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 30. 05. 2012 13:46 — Editoval Rumburak (31. 05. 2012 10:00)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: po častiach spojitá diferencovateľnosť vs. ohraničená variácia

Ahoj.

1)  Funkce $f$ má na intervalu $I=[a,b]$ omezenou (nebo též konečnou) variaci právě tehdy, když ji lze vyjádřit ve tvaru $f = g - h$ ,
kde funkce $g, h$ jsou monotonní  (zajímavé jsou případy, kdy monotonie obou funkcí $g, h$ je stejného typu - obě neklesající nebo obě nerostoucí).
Funkce monotonní na otevř. intervalu má vlastní derivaci skoro všude v tomto intervalu (Lebesgueova věta o derivaci monotonní funkce), avšak
nemusí být ani po částech spojitá (množina bodů nespojitosti mon. fce může být i nekonečná spočetná) a tím méně po částech hladká v uvedeném
smyslu (viz též Cantorova funkce).

2) Má-li funkce $f$ derivaci $f'$ spojitou na  $(t_{i-1},t_{i})$ a spojitě rozšiřitelnou na uzávěr tohoto intervalu, pak  $f'$  má na každém $[t_{i-1},t_{i}]$
Riemannův (což je rovněž Lebesgueův) integrál a každá z funkcí 

(1)                                          $g_i(x) := C_i +\int_{t_{i-1}}^x f'(\xi)\, \mathrm{d}\xi  ,     x \in [t_{i-1},t_{i}]$ ,

kde konstantu $C_i$ volíme tak, aby $g_i(x) = f(x)$ v $(t_{i-1},t_{i})$,  je absolutně spojitá na $[t_{i-1},t_{i}]$  (věta z teorie L. integrálu) a má tedy
na tomto intervalu konečnou variaci. Konečné variace na Intervalu $I$ pak budou mít funkce $f_i$ definované předpisem

$f_i(x)  := g_i(x)    \text{pro}   x \in [t_{i-1},t_{i}] ,     f_i(x)  := 0     \text{pro}   x \in I - [t_{i-1},t_{i}] $

a jejich (konečný) součet, který se od funkce $f$ může lišit nejvýše na konečné množině krajních bodů intervalů $[t_{i-1},t_{i}]$ . Tím je dokázána
konečnost variace funkce $f$ na intervalu $I$.

(Doufám, že jsem někde neujel.)

EDIT.  Tak přece jen -  popletl jsem si sčítání a násobení.  Část 2 jsem poněkud přepracoval.

#3 31. 05. 2012 09:53

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

V příspěvku ↑ Rumburak: jsem opravil chybu.

#4 31. 05. 2012 22:39

ajeto
Reputace:   

vďaka ↑ Rumburak:

Zápatí