Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 05. 2012 12:50

ajeto
Reputace:   

po častiach spojitá diferencovateľnosť vs. ohraničená variácia

dobrý deň

mám otázku

aký je vzťah medzi
funkciou s ohraničenou variáciou (FOV) a funkciou po častiach spojite diferencovateľnou (FPSD)

platí niektoré z tvrdení

$\mathrm{FOV} => \mathrm{FPSD}$     (ak má funkcia ohr.var., je potom po častiach spojite dif.?)
$\mathrm{FPSD} => \mathrm{FOV}$       ?

alebo môže byť

$\mathrm{FOV} \wedge \neg \mathrm{FPSD}$

a

$\mathrm{FPSD} \wedge \neg \mathrm{FOV}$

nejak sa mi nedarí z toho vymotať

definícia po častiach spojite diferencovateľnej funkcie, s ktorou pracujem je nasledovná:

Funkciu nazveme po častiach spojite dif. na intervale $I=[a,b]$, ak existuje konečný počet bodov
$\{t_{i}\}_{i=0}^{n}\subset I$ (pre ktoré platí $t_{i} < t_{j}$  pre  $i < j$   a  $t_{0}=a$,$t_{n}=b$) tak,
že na každom intervale $(t_{i-1},t_{i})\,,\,i=1,2,\dots,n$ je funkcia spojite dif. a
v každom bode $t_{i}$ existujú vlastné limity derivácie zľava aj sprava
(v $t_{0}$ len sprava a v $t_{n}$ len zľava)

ďakujem za každý komentár

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 30. 05. 2012 13:46 — Editoval Rumburak (31. 05. 2012 10:00)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: po častiach spojitá diferencovateľnosť vs. ohraničená variácia

Ahoj.

1)  Funkce $f$ má na intervalu $I=[a,b]$ omezenou (nebo též konečnou) variaci právě tehdy, když ji lze vyjádřit ve tvaru $f = g - h$ ,
kde funkce $g, h$ jsou monotonní  (zajímavé jsou případy, kdy monotonie obou funkcí $g, h$ je stejného typu - obě neklesající nebo obě nerostoucí).
Funkce monotonní na otevř. intervalu má vlastní derivaci skoro všude v tomto intervalu (Lebesgueova věta o derivaci monotonní funkce), avšak
nemusí být ani po částech spojitá (množina bodů nespojitosti mon. fce může být i nekonečná spočetná) a tím méně po částech hladká v uvedeném
smyslu (viz též Cantorova funkce).

2) Má-li funkce $f$ derivaci $f'$ spojitou na  $(t_{i-1},t_{i})$ a spojitě rozšiřitelnou na uzávěr tohoto intervalu, pak  $f'$  má na každém $[t_{i-1},t_{i}]$
Riemannův (což je rovněž Lebesgueův) integrál a každá z funkcí 

(1)                                          $g_i(x) := C_i +\int_{t_{i-1}}^x f'(\xi)\, \mathrm{d}\xi  ,     x \in [t_{i-1},t_{i}]$ ,

kde konstantu $C_i$ volíme tak, aby $g_i(x) = f(x)$ v $(t_{i-1},t_{i})$,  je absolutně spojitá na $[t_{i-1},t_{i}]$  (věta z teorie L. integrálu) a má tedy
na tomto intervalu konečnou variaci. Konečné variace na Intervalu $I$ pak budou mít funkce $f_i$ definované předpisem

$f_i(x)  := g_i(x)    \text{pro}   x \in [t_{i-1},t_{i}] ,     f_i(x)  := 0     \text{pro}   x \in I - [t_{i-1},t_{i}] $

a jejich (konečný) součet, který se od funkce $f$ může lišit nejvýše na konečné množině krajních bodů intervalů $[t_{i-1},t_{i}]$ . Tím je dokázána
konečnost variace funkce $f$ na intervalu $I$.

(Doufám, že jsem někde neujel.)

EDIT.  Tak přece jen -  popletl jsem si sčítání a násobení.  Část 2 jsem poněkud přepracoval.

#3 31. 05. 2012 09:53

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

V příspěvku ↑ Rumburak: jsem opravil chybu.

#4 31. 05. 2012 22:39

ajeto
Reputace:   

vďaka ↑ Rumburak:

Zápatí