Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravým všetkých.
Potreboval by som pomôcť s týmto relatívne lahkým príkladom. Nejak sa nemôžem pohnúť :-(
Z miesta A vyšli na tú istú trasu v tom istom čase dva nákladné automobily. Prvý šiel rýchlosťou
v1 = 40 km.h-1, druhý rýchlosťou v2 = 50 km.h-1. Po istom čase vyrazilo za nimi osobné auto rýchlosťou
v3 = 70 km.h-1. Dostihlo pomalšie nákladné auto a o pol hodiny na to i rýchlejšie nákladné auto. O aký
čas neskôr vyšlo na trasu osobné auto?
Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď ;)
Bohužial. Toto je celé znenie príkladu :-/
... a neviem s tým ani za prt pohnúť :-(
tak jsem na to možná přišel, nejsem si sice vůbec jistý, ale jako vodítko by to možná mohlo pomoci.
začal jsem tam, když os. auto dostihlo 1. nk. - od prvního k druhému to bylo 0,5 h a dráha byla 35 km. ( pokud se auta dohání, tak platí vzorec
)
V tom případě musí platit, že celková dráha v daném čase mezi nákl autama musí být přesně 35 km.
potom jsem dosadil tedy čas 3,5 h a vyšly mi dráhy 140 km a 170 km ( dráhy nákl aut) a pokud osobní dohání nákl, tak musí platit
z čeho zjistíš, že muselo jet 2 hodiny to auto osobní.
Je dosti možné, že tam mám chybu, takovýchle složitý příklad vidím prvně.
↑ Genwatcher:
osobák vyrazil o
později.
Za tu dobu urazil pomalejší náklaďák dráhu
. Osobák se se k němu přibližuje rychlostí 
a bude mu to trvat
stejnou úvahou pro rychlejší náklaďák
Podle zadání

Ďakujem ;-)
↑ Praha505:
Ano, existuje.
Předpokládám ovšem, že rozumíš všemu, co napsal zdenek1 v příspěvku #5. Po dosazení vypočítané hodnoty
do uvedených vztahů musí vše "sedět".
Lze si například také vypočítat vzdálenosti, ve kterých osobák dohnal náklaďáky. Rozdíl těchto vzdáleností musí být 35 km (asi víš proč).
Číselně:
Neboli