Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2012 13:57 — Editoval ekral (02. 06. 2012 13:58)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

Poradíte knihu o matematickém zápisu?

Zdravím,

poradíte někdo knihu o matematickém zápisu, zajímá mně jak popsat správně popsat problémy v algoritmizaci, optimalizaci atd.? Nejde mi ani tak o řešení, ale prakticky o návod, nebo popis toho, jakým způsobem matematicky  popsat  problém, jaké zvolit symboly, výrazy atd. Základy znám, ale jde mi spíš o problém kombinace symbolů z různých oborů, jak řešit, když jsou ty symboly stejné, nebo už došly písmenka, jaké dávat názvy funkcím atd. Líbila se mi třeba kniha Umění programování, 1. díl, ale chtěl bych něco víc obecného.

Dík

PS:
ještě ukázka toho co bych se chtěl například dozvědět:
Může být v sumačním výrazu spodní hranici sumace neznámou proměnnou, jejíž hodnotu určujeme například v optimalizaci?

#2 02. 06. 2012 16:00

pietro
Reputace:   187 

Re: Poradíte knihu o matematickém zápisu?

#3 02. 06. 2012 16:36 — Editoval ekral (02. 06. 2012 18:16)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

takze to jde, super, dik :). Mně jde právě o to, jestli se dá zapsat jedním výrazem tohle (bez toho abych to popisoval jako algoritmus):

mám naměřený hmotnostní průtok $m_{i}$ kde  i = 1,2 ... N, a N je počet vzorků. A chci zjistit při jakém i je suma hmotnostních průtoků větší nebo rovna R. A nevím, jestli můžu napsat, že hledám nejmenší $i_{end}$, kdy $1 \le  i_{start} \le i_{end} \le N $, pro které platí:  $R \le \sum_{t=i_{start}}^{i_{end}} m_{t} $

Ale vůbec netuším, jesti to tak napsat, ani nevím, jestli můžu psát ty indexy $i_{start}$, jestli můžu ten sumační index nazvat $t$ atd. V matematice jsem začátečník. Proto hledám knihu, kde bych si mohl nastudovat základy.

#4 02. 06. 2012 18:00

LukasM
Reputace:   193 

↑ ekral:
Pokud chceš udělat to co píšeš, tedy zjistit kolik vzorků dá dohromady průtok alespoň R, pak spíš hledáš nejmenší N, pro které to platí, nebo ne?

#5 02. 06. 2012 18:10 — Editoval ekral (02. 06. 2012 18:18)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

ano, máš pravdu, v tom jak jsem to předtím měl napsané jsem hledal nejmenší N. Já jsem to právě zrovna přepisoval zrovna jak jsi mi odpovídal, protože mně došlo, že jsem to měl předtím špatně. Teď tam hledám nejmenší $i_{end}$

#6 02. 06. 2012 19:27

pietro

kreslenie aspoň trochu priblíži realitu

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-06/58058_bez_n%25C3%25A1zvu.JPG

#7 02. 06. 2012 20:41 — Editoval ekral (02. 06. 2012 20:44)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

pietro napsal(a):

kreslenie aspoň trochu priblíži realitu

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012 … 5A1zvu.JPG

Já jsem tam kvuli tomu zjednoduseni vynechal tu vzorkovaci periodu h (jako kdyby h = 1).  A to t pro index sumaci jsem zvolil spatne, protoze se to pak plete s tím, že by to mohl být čas, asi tam muze byt normalne to i. Nevím právě jestli se ten sumační index může jmenovat jako už použitá proměnná.

S tou konstantní vzorkovací periodou h bych to teda přepsal:
$R \le h \sum_{i=i_{start}}^{i_{end}} \dot{m}_{i} $
S tím, že hledám nejmenší $ i_{end} $, když  $ i_{start} $ je dané.
$ 1 \le  i_{start} \le i_{end} \le N $

Myslíte, že to mám zapsané dobře? Šlo by vyjádřit to $i_{end}$ explicitně?

Právě proto jsem chtěl poprosit o tip na knihy, kde bych to mohl nastudovat, jak zapisovat matematické výrazy, jaké používat symboly atd.

#8 03. 06. 2012 12:01

pietro

Ešte dopĺňam nejakú grafiku, kniha ma zatiaľ žiaľ nenapadá ... na túto tému

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-06/17622_kumulova.JPG

#9 03. 06. 2012 12:58 — Editoval ekral (03. 06. 2012 13:01)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:

Dik za pěknou grafiku. Přesně tak jsem to myslel. Jaký je vlastně rozdíl mezi použitím indexu a funkce? Například:

spojitý čas ( funkce času)
$ \dot{m}(t) $

diskrétní čas (funkce indexu):
$ \dot{m}(i) $ nebo $ \dot{m}_{i} $

Co je lepší použít v případě diskrétního času? Dočetl jsem se, že se index používá u indexované množiny (indexed family or set) a indexovaná množina je prý vlastně funkce (zobrazení na (Surjective function)). Je tedy uplně jedno, jeslti použiju index u indexované množiny, nebo funkci indexu, když je to vlastně to samé? Nebo je lepší v případě, že chci pracovat s množinou $ \dot{m}_{1},  \dot{m}_{2}, ...  \dot{m}_{N} $ jako s vektorem $\vec{\dot{m}}$ použít index?

Pak mám ještě otázku, jestli můžu použít index jako název funkce, napříkladv$f_{time}$ nebo to zapsat raději bez indexu $ftime$. Stejně jako například název proměnné $i_{end}$ nebo $iend$ ?

PS:
Omlouvám se za chyby, překládal jsem to z angličtiny:
Wikipedia

#10 03. 06. 2012 15:30

pietro

Ako to chápu stroje ( tak aj my čiastočne)

pekne indexované

alebo aj alternatíva

ozátvorkovaný index

ale takto je to zle pre naše účely

Odkaz

gi je vlastne premenná s ktorou nevie čo robiť...

#11 03. 06. 2012 17:58

ekral
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:↑ pietro:

Jaký byste dali název proměnným $i_{end}$  a $i_{start}$ ? Ten dolní index je vyhrazený pro indexy, takže to mám asi špatně, horní index je pro mocniny a další operace, ale myslím, že někdy bývá použitý i pro odlišení symbolů, například: originální bod $P$ a projekce bodu na obrazové rovině třeba $P^{p}$ nebo P´. Takže možná by šlo $i^{end}$  a $i^{start}$ . Nejdradši bych zvolil název jiné proměnné, nebo název s více písmeny jako start a end. Ale chtěl jsem právě poradit, co je podle vás lepší?

#12 03. 06. 2012 18:35

pietro

↑ ekral: Ahoj, keď tak na to pozerám tak sme to trochu preindexovali.

i..je symbol  vyhradený pre index pozri aj tu http://cs.wikipedia.org/wiki/Index_%28matematika%29

a teda ešte jemu dávať do spodnej časti ( ktorá je vyhradená pre indexovanie) ďalší index je myslím komplikácia. ( index s indexom)..čo povieš?

Ja by som to zjednodušil na dve premenné start, end. (Low, High)

$R \le h \sum_{i=start}^{end} \dot{m}_{i} $

alebo

$R \le h \sum_{i=L}^{H} \dot{m}_{i} $

#13 03. 06. 2012 21:06 — Editoval ekral (03. 06. 2012 21:09)

ekral
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:

Tak to vypadá líp. Musí byt vlastně ten index jenom číselný. Jak je to v případě názvu matici rotací v prostoru $R_{x}, R_{y}, R_{z}$ ? Znamená to v tomto případě tohle: $\{R_{i}\}_{i\in \{x,y,z\}}$ ? Tím jsem chtěl napsat, jestli se to dá chápat tak, že R je množina matic $R := \{R_{x}, R_{y}, R_{z}\}$. Nebo to mám chápat tak, že jsou to tři proměnné?

Zápatí