Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 06. 2012 16:47

ajeto
Reputace:   

derivácia funkcie danej integrálom

Dobrý deň,
ak by sa dalo osvetliť nasledovné:

Je daná funkcia $\Phi$ predpisom

$\Phi (x,t)=\int_{\alpha (x)}^{\beta (t)}\gamma (x,y,t) \mathrm{d}y$

nájdite

$\frac{\partial \,\Phi (x,t)}{\partial \,x }$   a    $\frac{\partial \,\Phi (x,t)}{\partial \,t }$

potom vypočítajte

$\frac{\partial^2\,\Psi (x,t)}{\partial \,x^2 } $   a    $\frac{\partial^2\,\Psi (x,t)}{\partial \,t^2 } $

kde

$\Psi (x,t) = \int_{0}^{f(t)}\int_{g(x,t)}^{h(x,t)} \Phi (z,s)\,\mathrm{d}z\,\mathrm{d}s$

popravde som mimo

• (téma jako vyřešené označil(a) ajeto)

#2 06. 06. 2012 19:32

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: derivácia funkcie danej integrálom

zkuste si najit vetu o derivovani integralu zavislych na parametru. Byla na toto tema diplomka nebo bakalarka na MU. Autora si napamatuju, ale vedouci byl asi prof. Dosly.

#3 06. 06. 2012 22:56

ajeto
Reputace:   

vďaka ↑ kaja.marik: za nasmerovanie

nie je to veľmi ľahké čítanie (našiel som o tom inú literatúru než spomínanú prácu)

z toho čo som našiel to vyzerá že by mohlo byť

$\frac{\partial \,\Phi (x,t)}{\partial \,x }=-\gamma (x,\alpha (x),t)\cdot \frac{\mathrm{d}\,\alpha (x)}{\mathrm{d}x}+\int_{\alpha (x)}^{\beta(t)}\frac{\partial \,\gamma (x,y,t)}{\partial \,x}\,\mathrm{d}y$

a

$\frac{\partial \,\Phi (x,t)}{\partial \,t }=\gamma (x,\beta (t),t)\cdot\frac{\mathrm{d}\,\beta (t)}{\mathrm{d}t}+\int_{\alpha (x)}^{\beta (t)}\frac{\partial \,\gamma (x,y,t)}{\partial \,t}\,\mathrm{d}y$

?

#4 07. 06. 2012 02:43 — Editoval lukaszh (07. 06. 2012 02:44)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ ajeto:

Ja som tieto veci vždy rátal z definície.

$\Phi_t(x,t):=\lim_{\tau\to0}\frac{\Phi(x,t+\tau)-\Phi(x,t)}{\tau}=\lim_{\tau\to0}\frac{1}{\tau}\left[\int_{\alpha(x)}^{\beta(t+\tau)}\gamma(x,y,t+\tau)dy-\int_{\alpha(x)}^{\beta(t)}\gamma(x,y,t)dy\right]$

Vieme si pomocou Lagrangeovej vety prepísať
$\beta(t+\tau)=\beta(t)+\beta_t(\theta)\tau,\quad\theta\in(t,t+\tau)$

Potom môžeme upraviť integrál
$\int_{\alpha(x)}^{\beta(t)+\beta_t(\theta)\tau}\gamma(x,y,t+\tau)dy=\int_{\alpha(x)}^{\beta(t)}\gamma(x,y,t+\tau)dy+\int_{\beta(t)}^{\beta(t)+\beta_t(\theta)\tau}\gamma(x,y,t+\tau)dy$

Dosadíme, upravíme:

Ešte treba dopočítať, čomu sa rovná posledná limita. Podľa istej integrálnej vety o strednej hodnote máme
$\frac{1}{\tau}\int_{\beta(t)}^{\beta(t)+\beta_t(\theta)\tau}\gamma(x,y,t+\tau)dy=\frac{1}{\tau}\left[\beta_t(\theta)\tau\gamma(x,\xi,t+\tau)\right]=\beta_t(\theta)\gamma(x,\xi,t+\tau),\quad \xi\in(\beta(t),\beta(t)+\tau\beta_t(\theta))$

Ak $\tau\to0$, potom $\theta\to t$ a $\xi\to\beta(t)$. Zrejme je potom
$\Phi_t(x,t)=\int_{\alpha(x)}^{\beta(t)}\gamma_t(x,y,t)dy+\beta_t(t)\gamma(x,\beta(t),t)$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#5 07. 06. 2012 13:42 — Editoval Rumburak (08. 06. 2012 10:31)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ ajeto:

Zdravím .  Podívej se na to následovně:

$\Phi (x,t)=\int_{\alpha (x)}^{\beta (t)}\gamma (x,y,t)\, \mathrm{d}y = F(x, t ,\alpha(x), \beta(t))$,  kde $F(x, t, u, v)=\int_{u}^{v}\gamma (x,y, t)\, \mathrm{d}y$ .

Pak použij věty o derivaci

- složené funkce (obecně více proměnných)   (Jarník D2),
- integrálu podle horní / dolní meze   (Jarník I2),
- inregrálu podle parametru v integrandu  (Jarník I2).

Toto ↑ ajeto: je podle mne dobře, pakliže jsou splněny patřičné předpoklady pro použití těch vět.

#6 08. 06. 2012 12:16 — Editoval ajeto (08. 06. 2012 12:28)

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

áno, zabudol som napísať že sa predpokladá potrebná hladkosť všetkých vystupujúcich funkcií
našiel som vetu ktorej predpoklady sú s prispením tohto faktu splnené a je tam vzťah
že pre funkciu

$F(y)=\int_{\phi (y)}^{\psi (y)}f(x,y)\,\mathrm{d}x$  kde $x \in \mathbb{R}, y \in \mathbb{R}$

platí vzťah

$\frac{\mathrm{d}F(y)}{\mathrm{d}y}=f(\psi (y)\,,\,y)\cdot \frac{\mathrm{d} \psi (y)}{\mathrm{d}y}-f(\phi (y)\,,\,y)\cdot \frac{\mathrm{d}\phi (y)}{\mathrm{d}y}+\int_{\phi (y)}^{\psi (y)} \frac{\partial f(x,y)}{\partial y}\mathrm{d}x$

viem že v mojej funkcii pod integrálom je viac premenných, ale nenašiel som technicky nič pri čítaní jej dôkazu čo by mi zabránilo
použiť vetu v tomto príklade, takže som to počítal podľa nej

s tými ďalšími integrálmi som si zatiaľ neporadil, už prvé derivácie sa mi zdajú komplikované alebo postupujem nesprávne

podľa ↑ Rumburak: teda môžem prepísať

$\Phi (z,s)$ pod integrálom ako $F(z,s,\alpha(z),\beta (s))$ a tak počítať druhé derivácie?
(s tým že keď budem potrebovať deriváciu $F$ tak sa vrátim k tomu vzťahu s integrálom?)

↑ lukaszh:
vďaka za ďalší návrh postupu,
príde mi ale po jeho preštudovaní, že by sa toto dalo lepšie použiť v prípade keď nemôžem použiť vyššie uvedenú vetu a v nej obsiahnutý vzťah
nakoľko tých viet tam treba poznať viac, hoci sú to pravdepodobne elementárnejšie nástroje

#7 08. 06. 2012 14:32 — Editoval Rumburak (08. 06. 2012 15:04)

Rumburak

↑ ajeto:

Pokud dobře rozumím otázce, tak ano.  Je-li

$\Phi (x,t)=\int_{\alpha (x)}^{\beta (t)}\gamma (x,y,t)\, \mathrm{d}y = F(x, t ,\alpha(x), \beta(t))$  ,   $F(x, t, u, v)=\int_{u}^{v}\gamma (x,y, t)\, \mathrm{d}y$ ,

potom podle věty o derivaci složené funkce je

$\Phi_t (x,t) =\Phi (x,t)_t= F_{|2}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))  +  F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta'(t)$ 

(vpravo jsem použil symboliku Sikorského : $F_{|i}( x_1\, , \,x_2 \,, \dots , \, x_n )$ je derivace podle $x_i$ , tj. i-té proměnné počítáno od 1 zleva) a dále

$\Phi_{tt}(x,t) =\Phi_t (x,t)_t= F_{|2}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))_t  +  \left(F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta'(t)\right)_t$ ,

kde

$F_{|2}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))_t  =  F_{|2|2}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))  +  F_{|2|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta'(t)$,

$\left(F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta'(t)\right)_t   =   (F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))_t\cdot \beta'(t)  +  F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta''(t)    =       \\=   F_{|4|2}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta'(t)  +  F_{|4|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot(\beta'(t))^2  +  \\+     F_{|4}(x, t ,\alpha(x), \beta(t))\cdot\beta''(t)                                                                                                  $ 

(doufám, že jsem se v tom výpočtu nesekl) a pod. 

Do tohoto a dalších podobných schemat pak už jen dosadíme extra spočítané parc. derivace $F_{|i|j|k...}$.

Derivování funkce  $\Psi (x,t) = \int_{0}^{f(t)}\int_{g(x,t)}^{h(x,t)} \Phi (z,s)\,\mathrm{d}z\,\mathrm{d}s$  by mělo fungovat na stejném principu, pouze to asi bude složitější.

#8 08. 06. 2012 15:15

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

dobre skúsim to takto, a keď budem hotový, napíšem to sem pre kontrolu výsledku alebo
upozornenie na chyby ..

teda, ešte ma napadlo, podľa tejto schémy môžem potom teda rovnako dobre pracovať s novou funkciou $G$ nasledovne

$\int_{g(x,t)}^{h(x,t)} \Phi (z,s)\,\mathrm{d}z=\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}F(z,s,\alpha(z),\beta(s))\,\mathrm{d}z=:$

$=: G(\,h(x,t)\,,\,g(x,t)\,,\,s\,,\,\alpha (h(x,t))\,,\,\alpha (g(x,t))\,,\,\beta (s))$     atď ?

#9 08. 06. 2012 15:34

Rumburak

↑ ajeto:
Toto je situace ještě o něci složitější a musím říci, že si nejsem jist, zda ten integrál závisí přímo na hodnotách $\alpha (h(x,t))\,,\,\alpha (g(x,t))$.
Raději bych je z definičního oboru fce G vypustil - při vyjádření derivace integrálu podle t nebo x se tam beztak dostanou.

#10 08. 06. 2012 22:19

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

asi viem čo myslíte

každopádne tu je prvý pokus využívajúc vyššie spomenuté vety

$\frac{\partial \,\Psi (x,t)}{\partial \,t}=\Big( \int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi (z,f(t))\,\mathrm{d}z\Big)\frac{\mathrm{d}f(t)}{\mathrm{d}t}+\int_{0}^{f(t)}\Big(\frac{\partial}{\partial \,t}\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi (z,s)\,\mathrm{d}z\Big)\mathrm{d}s$

ďalej

$\frac{\partial}{\partial \,t}\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi (z,s)\,\mathrm{d}z=\Phi (h(x,t),s)\frac{\partial\,h(x,t)}{\partial\,t}-\Phi (g(x,t),s)\frac{\partial \,g(x,t)}{\partial\,t}$

malo by byť teda

$\frac{\partial\,\Psi (x,t)}{\partial\,t}=D_1(x,t)+D_2(x,t)+D_3(x,t)$   

kde

$D_1(x,t):= \Big( \int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi (z,f(t))\,\mathrm{d}z\Big)\frac{\mathrm{d}f(t)}{\mathrm{d}t}$
$D_2(x,t):=\int_{0}^{f(t)}\Phi (h(x,t),s)\,\frac{\partial\,h(x,t)}{\partial\,t}\,\mathrm{d}s$
$D_3(x,t):=-\int_{0}^{f(t)}\Phi (g(x,t),s)\,\frac{\partial\,g(x,t)}{\partial\,t}\,\mathrm{d}s$

potom

$\frac{\partial^2 \,\Psi(x,t)}{\partial\,t^2 }=\sum_{i=1}^{3}\frac{\partial }{\partial \,t} D_i(x,t)$

načrtnem ešte svoj výpočet $\frac{\partial}{\partial \,t}D_1(x,t)$

ak bude všetko v tomto príspevku v poriadku, zrejme to už ďalej potom zvládnem

$\frac{\partial}{\partial \,t}D_1(x,t)=\frac{\mathrm{d}^2f(t)}{\mathrm{d}t^2}\cdot\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi(z,f(t))\,\mathrm{d}z+\frac{\mathrm{d}f(t)}{\mathrm{d}t}\cdot \Big(\frac{\partial}{\partial\,t} \int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi(z,f(t))\,\mathrm{d}z\Big)$

chýba len dopočítať zátvorku-deriváciu integrálu

$\frac{\partial}{\partial\,t}\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Phi(z,f(t))\,\mathrm{d}z=$
$=\Phi(h(x,t),f(t))\cdot\frac{\partial \,h(x,t)}{\partial\,t}-\Phi(g(x,t),f(t))\cdot\frac{\partial\,g(x,t)}{\partial\,t}+\int_{g(x,t)}^{h(x,t)}\Big[\frac{\partial}{\partial\,t}\,\Phi(z,f(t))\Big]\,\mathrm{d}z$

tu ostáva len dopočítať hranatú zátvorku

$\frac{\partial}{\partial\,t}\,\Phi(z,f(t))=\frac{\partial}{\partial\,t}\int_{\alpha(z)}^{\beta(f(t))}\gamma(z,y,f(t))\,\mathrm{d}y=$
$=\gamma(z,\beta(f(t)),f(t))\cdot\frac{\mathrm{d}\beta(f(t))}{\mathrm{d}f(t)}\cdot\frac{\mathrm{d}f(t)}{\mathrm{d}t}+\int_{\alpha(z)}^{\beta(f(t))}\Big(\frac{\partial\,\gamma(z,y,f(t))}{\partial\,f(t)}\cdot\frac{\mathrm{d}f(t)}{\mathrm{d}t}\Big)\,\mathrm{d}y$

a už len spätne dosadiť
môže byť?

#11 11. 06. 2012 11:09

Rumburak

↑ ajeto:
Připadá mi to správně, ale takto složitá úloha je silně nepřehledná, takže nevím, zda mé kontrole něco neuteklo.

Proboha, na které škole se takovéto úlohy řeší  ?

Nevím, jaké bylo zadání, zda jen mechanicky zderivovat nebo i zformulovat podmínky, kdy je to korektní.  Prvořadou podmínkou je, aby funkce,
kterou se pokoušíme v určitém bodě derivovat, byla v okolí tohoto bodu definována. Je-li toto splněno, potom

- platnost vzorce

$\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}b}\int_a^b f(x)\,\mathrm{d}x  = f(b)$

je zaručena spojitostí fce $f$ v bodě $b$ ,

- platnost vzorce

$\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\int_a^b f(x, t)\,\mathrm{d}x  = \int_a^b \frac{\partial f}{\partial t}(x, t)\,\mathrm{d}x$ ,

je zaruřena například tehdy,  když funkce  $\left|\frac{\partial f}{\partial t}(x, t)\right|$ má na uzavřeném intervalu $[a, b]$ , přes který probíhá integrace, majorantu $g(x)$
nezávislou na $t$,  z níž integrál přes interval $[a, b]$ má konečnou hodnotu.

#12 12. 06. 2012 11:12

ajeto
Reputace:   

↑ Rumburak:

išlo o mechanické derivovanie,
ale nie je na škodu vedieť aj kedy si to môžme dovoliť,
takže podmienky ktoré uvádzate si ešte nechám prejsť hlavou

príklad je zo skúšky na matfyze v Bratislave
teda, musím povedať že je to mierne zovšeobecnená verzia
funkcie $g,h$ boli pôvodne dané a lineárne v oboch premenných $x,t$
teda pôvodná úloha bola určite o dosť jednoduchšia