Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
vedel by ma prosim niekto naviest, ako riesit ulohy typu
Mase je dvakrat menej, nez bude dase, az mase bude tolik let, kolik je nyni Dase. Kdyz bylo Dase tolik, kolik je nyni Mase, bylo jim dohromady 30 let. Kolik let jim je dohromady nyní?
Vopred dakujem za odpoved :)

↑ skapatahaluska:
Já vždycky postupuju tak, že si nějak označím aktuální věk všech o kterých se mluví. Úloha se potom vždy odkazuje na nějaký okamžik (případně více okamžiků) v minulosti nebo budoucnosti. Každému takovému okamžiku přiřadím nějakou proměnnou, která udává, jaký je časový rozdíl mezi tím okamžikem a současností. Tím mám všechny potřebné proměnné a už jen zapisuji věty pomocí rovnic.
Takže např.:
Věk Máši si označím
.
Věk Dáši si označím
.
Okamžik “až Máše bude tolik let, kolik je nyní Dáše“ (označím si ho okamžik A) nastane za
let.
Okamžik „když bylo Dáše tolik, kolik je nyní Máše“ (označím si ho okamžik B) se stal před
lety.
Pro okamžik “až Máše bude tolik let, kolik je nyní Dáše“ zřejmě musí platit
Věta „Máše je dvakrát méně než bude Dáše, až nastane okamžik A“ pak říká
Pro okamžik „když bylo Dáše tolik, kolik je nyní Máše“ zase musí platit
a věta „když nastal okamžik B, bylo jim dohromady 30 let“ říká
Zbývá vyřešit soustavu čtyř rovnic o čtyřech neznámých.
↑ Pavel Brožek:
Tak to jsem trochu špatně pochopil tu poslední část zadání.
Případě neznámý tam jsou jen 3, (x=y)

↑ Siroga:
Neznámé jsou v mém postupu čtyři, protože jsem si je tak označil. To, že se ukáže, že dvě z nich se rovnají, je sice pravda, ale to bych si toho musel všimnout už dřív než když jsem si proměnné označoval. V jiném postupu může být zase jiný počet neznámých. Určitě by se celkem dobře daly ze zadání rovnou sestavit dvě rovnice pro dvě neznámé m a d, ale proč to dělat, takhle mi to přijde přehlednější.
Zdravím v tématu,
doplním, že dělám na tento typ úloh takové tabulky (téma "didaktika 7. třidy" :-)