Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mějme v rovině 6 bodů, z nichž žádné tři neleží na jedné přímce. Spojíme náhodně vybrané 3 dvojice úsečkou. Jaká je pravděpodobnost, že vznikne trojúhelník, jestliže a) dvojice se ve výběru mohou opakovat
b) dvojice se ve výběru nemohou opakovat
Já jsem se dostal k tomu že všechny možné kombinace jsou 6 nad 2 to jsou všechny možné dvojice, ale za boha nemůžu přijít na to, jak dostanu číslo které se rovná příznivým možnostem...takže mám jen zlomek něco lomeno (6 nad 2) na třetí. Poradíte ?:P
↑ vviston:
Ahoj,
zkus se na to dívat takto:
Každý výběr trojice úseček takový, že vznikne trojúhelník, lze popsat tak, že se prvně zvolí tři vrcholy (= vrcholy budoucího trojúhelníka) a na nich se pak některým z možných pořadí vyberou postupně všechny tři potřebné úsečky.
Pak by neměl být problém spočítat počet příznivých jevů pro (a) a zároveň i pro (b). Pro (b) je třeba ještě zvlášť spočítat počet všech možných jevů.
↑ vviston:
Zkus si nakreslit pravidelný šestiúhelník a pak
a) udělat všechny úhlopříčky a spočítat si jednak kolik je spojnic dvou bodů (to už máš) a kolik z nich tvoří trojúhelník
b)zkus sám
↑ vviston:
Vychází jim to přesně v souladu s mým návodem, jen nevím, proč tak podivně sdružovali čísla.
Trochu formálněji:
(a) Očíslujme body v rovině čísly . Pravděpodobnostní prostor, který budeme uvažovat, je
Neboli: děláme uspořádaný výběr tří neuspořádaných dvojic bodů.
Velikost celého toho prostoru je , jaks už spočítal.
Teď je třeba spočítat příznivé jevy: To znamená, určit velikost množiny
No a návod jak na to, jsem již podal výše: Zkus prvně spočítat, kolika způsoby lze vybrat trojici vrcholů trojúhelníka (podmínky implikují ) a potom počet možných pořadí, jakými mohly být hrany trojúhelníka vybrány.