Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím, jak reaguje germanium v alkalickém prostředí.
Napsala jsem si:
Ge + OH- => GeO32- + H2
ale to bude asi špatně, mohl by mi prosím někdo poradit, nikde jsem to nenašla.
Děkuji
Zdravím,
dle postavení Ge v elektrochemické řadě bych ho podezírala, že nedokáže vyloučit vodík z roztoku zásad. Podle knihy mých učitelů nedokáže a reakce v alkalickém prostředí běží pouze jako redoxní s H2O2 a ve výstupu je voda + co jsi napsala (GeO3) (2-). V koncentrovaném roztoku až do [Ge(OH)6](2-) a už bez vody, neb se dostala do komlexu.
Pokud máš možnost, vypůjč si Remy, má sice zastaralé názvosloví, ale co do reakcí a stylu výkladu se nedá překonat :-) dá se stáhnout i na uložto.
↑ jelena:
Děkuji, už učebnici stahuji.:)
Můžu mít ještě dotaz, jestli cín a olovo, které stojí v elektrochemické řadě kovů před vodíkem by bylo schopno z roztoku zásad vodík vyloučit, nebo jestli by to probíhalo stejně jako u germania?
Děkuji
↑ Sydnney:
ano, cín s olovem H2 vylučují z roztoku zásad (jsou to také redoxní reakce, ale bez přítomnosti dalších činitelů) (najdeš např. u pana Canova :-)
Jinak cín s olovem v jedné otázce mne vždy spolehlivě odrovná - to, čemu vy říkáte "cín", my na Východě považujeme za олово (olovo), naopak vaše "Olovo" je na Východ свинец (svinec).
↑ Sydnney:
není za co se omlouvat. "přesmyk těchto prvků" je opravdu taková specialita. Jinak české chemické názvosloví (i dalších slovanských národů) bývá zdrojem radostných debat. Kolega eukar byl na studijním pobytu v Praze a založil toto téma "Hodiny české chemie". Tradiční příspěvek s olovem :-)
Zajímavé návrhy padaly např. u dusíku. Třeba to někdy použiješ u výuky. Jinak české anorganické názvosloví je opravdu velmi systematické a lingvisticky krásné.