Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2012 10:36

Sydnney
Reputace:   

reakce germania v alkalickém prostředí

Zdravím,
nevím, jak reaguje germanium v alkalickém prostředí.
Napsala jsem si:
Ge + OH- => GeO32- + H2
ale to bude asi špatně, mohl by mi prosím někdo poradit, nikde jsem to nenašla.
Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Sydnney)

#2 08. 06. 2012 13:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: reakce germania v alkalickém prostředí

Zdravím,

dle postavení Ge v elektrochemické řadě bych ho podezírala, že nedokáže vyloučit vodík z roztoku zásad. Podle knihy mých učitelů nedokáže a reakce v alkalickém prostředí běží pouze jako redoxní s H2O2 a ve výstupu je voda + co jsi napsala (GeO3) (2-). V koncentrovaném roztoku až do [Ge(OH)6](2-) a už bez vody, neb se dostala do komlexu.

Pokud máš možnost, vypůjč si Remy, má sice zastaralé názvosloví, ale co do reakcí a stylu výkladu se nedá překonat :-) dá se stáhnout i na uložto.

#3 08. 06. 2012 13:57

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji, už učebnici stahuji.:)
Můžu mít ještě dotaz, jestli cín a olovo, které stojí v elektrochemické řadě kovů před vodíkem by bylo schopno z roztoku zásad vodík vyloučit, nebo jestli by to probíhalo stejně jako u germania?
Děkuji

#4 08. 06. 2012 17:05

jelena
Jelena

↑ Sydnney:

ano, cín s olovem H2 vylučují z roztoku zásad (jsou to také redoxní reakce, ale bez přítomnosti dalších činitelů) (najdeš např. u pana Canova :-)

Jinak cín s olovem v jedné otázce mne vždy spolehlivě odrovná - to, čemu vy říkáte "cín", my na Východě považujeme za олово (olovo), naopak vaše "Olovo" je na Východ свинец (svinec).

#5 08. 06. 2012 19:52

Sydnney
Reputace:   

↑ jelena:
děkuji za vysvětlení :) a to se omlouvám, jsem vůbec netušila, že cínu se v jiných zemí říká olovo :)

#6 09. 06. 2012 10:00

jelena
Jelena

↑ Sydnney:

není za co se omlouvat. "přesmyk těchto prvků" je opravdu taková specialita. Jinak české chemické názvosloví (i dalších slovanských národů) bývá zdrojem radostných debat. Kolega eukar byl na studijním pobytu v Praze a založil toto téma "Hodiny české chemie". Tradiční příspěvek s olovem :-)

Zajímavé návrhy padaly např. u dusíku. Třeba to někdy použiješ u výuky. Jinak české anorganické názvosloví je opravdu velmi systematické a lingvisticky krásné.

Zápatí